Locale Altele
Luni, 6 Decembrie 2021
Luni, 6 Dec 2021
Ziua Eroilor Neamului, cu politicienii care au mai rămas pe baricade
Florin Răchitan  - Joi, 9 Iunie 2016

Exact o lună a trecut de când oficialităţile locale şi politicienii, aflaţi atunci la început de campanie electorală, au avut ocazia să depună coroane în cadrul unei ceremonii oficiale de Ziua Independenţei şi Ziua Europei.

Atunci, piaţa din faţa Statuii Ostaşului Român a fost plină de reprezentanţii tuturor partidelor, dintre care despre unele nici nu auzisem înainte, cu toţii întrecându-se în evlavia cu care depuneau coroanele pe soclu şi îşi plecau capetele, pătrunşi de fiorul recunoştinţei (yeah, right).

A trecut o lună de atunci, au trecut şi alegerile, iar joi a fost Înălţarea Domnului, zi în care, în mod tradiţional, românii îşi cinstesc eroii căzuţi în toate războaiele pentru apărarea patriei.

De data aceasta, platoul din faţa statuii nu a mai fost arhiplin, partidele şi instituţiile au avut delegaţii mai mult de musai, lipsind mulţi dintre politicienii implicaţi în recenta bătălie electorală, inclusiv de la minusculul PMP, unde se prefigurează o predare de ştafetă la nivelul conducerii.

Scenariul a fost acelaşi pe care toţi participanţii îl pot repeta deja chiar din reflex, cu un scurt Te-Deum susţinut de un sobor de preoţi, cu depunerea coroanelor de oficialităţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, partidelor, asociaţiilor veteranilor de război şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, iar la final – defilarea.

Comemorarea oficială a eroilor a fost stabilită prin Tratatul de Versailles ce a pus capăt măcelului Primului Război Mondial, semnatarii lăsând la latitudinea fiecărei ţări să-şi aleagă ziua potrivită pentru aceste manifestări.

Românii au ales Ziua Înălţării Domnului, o sărbătoare cu profunde semnificaţii pentru unul dintre primele popoare creştinate, iar prin ratificarea unei legi speciale în 1920, România a devenit prima ţară din lume care îi cinsteşte în egală măsură şi pe eroii străini căzuţi în luptele de pe teritoriul nostru naţional. 

Tags: ziua  eroilor  neamului  
1910 vizite
Distribuie pe