Locale Altele
Duminica, 25 Octombrie 2020
Dum, 25 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Angiograf pentru intervenţii la inimă, la Spitalul Județean
Florin Răchitan  - Sambata, 6 August 2016

La sfârşitul acestei săptămâni a fost dat în folosinţă la Spitalul Judeţean Satu Mare angiograful Siemens de ultimă generaţie cu ajutorul căruia se pot face intervenţii complexe la bolnavii cardiaci, constând în amplasarea unor aşa-numite stenturi menite să deschidă arterele coronare blocate.

Managerul Spitalului Judeţean, Marcela Papici, şi echipa medicală de la Secţia Cardiologie, în frunte cu medicul specialist adus de la Cluj, care coordonează aceste intervenţii, Bogdan Duţu, au prezentat aparatul şi laboratorul de cateterizare cardiacă sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Angiograful în valoare de 600.000 de euro a fost achiziţionat în cadrul unui proiect european derulat prin Academia de Ştiinţe Medicale, reprezentată la Satu Mare de academicianul Virgil Enătescu, prezent şi el la conferinţa de presă de sâmbătă.

Primul pacient asupra căruia a fost efectuată o asemenea intervenţie la Satu Mare este un bărbat de 56 de ani, care se simte bine şi este încă internat la spital pentru recuperare. Pe bază de programare, intervenţiile vor fi făcute la fiecare sfârşit de săptămână, deoarece numai atunci poate să vină medicul Bogdan Duţu la Satu Mare.

„Am efectuat primele cazuri cu succes, am arătat că se pot face aceste intervenţii cât mai aproape de pacient, de familia lui, deoarece ştim cât de greu este pentru ei să se deplaseze la Cluj sau la alte centre medicale mari unde se fac asemenea intervenţii. Plus că pentru fiecare pacient care trebuia transportat la Cluj se blocau resurse umane, dacă ne gândim numai la medicii şi asistenţii care trebuiau să-l însoţească în ambulanţă” - a declarat Bogdan Duțu.

Managerul Marcela Papici a completat că, deşi Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează cheltuielile pentru intervenţiile cu angiograful, a găsit alte resurse financiare din bugetul spitalului pentru a acoperi toate costurile cu materiale consumabile.

„Nu puteam să trec zilnic pe lângă acest laborator dotat cu un adevărat OZN medical şi să nu-l punem în funcţiune pentru a salva vieţi omeneşti din cauza birocraţiei şi amânărilor de licitaţii. Am găsit o altă soluţie, astfel că avem deja asigurate materiale consumabile în valoare de 17.000 de euro pentru primii 50 de pacienţi programaţi pentru intervenţiile cu angiograful” – a anunţat Marcela Papici. 

Tags: angiograf  functiune  spital  cardiaci  dutu  
4658 vizite
Distribuie pe
Maria
Mult succes tanarului Dr.Dutu si echipei sale!
2016-08-16 08:00:14
Daniel
Ii multumim din inima idioatei Papici. Sa nu uitati sa va programati infarctul sambata. Sau duminica ? Sunt mai tare de cap si nu am inteles exact ziua din saptamana!
2016-08-08 09:34:04