Locale Altele
Luni, 30 Martie 2020
Luni, 30 Mar 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Autorităţile sătmărene se pregătesc de mama focului pentru gripa porcină
Leontina Volosciuc, SMV, Florin Răchitan  - Marti, 28 Aprilie 2009

La fel ca şi în cazul gripei aviare de anul trecut, despre care nici până azi nu se ştie dacă a fost chiar gripă sau doar o afacere grasă pentru distribuitorii de substanţe dezinfectante, acum, aflând despre pericolul epidemiei de gripă porcină, care a făcut deja peste 100 de victime în Mexic, autorităţile sătmărene s-au dumirit greu, apoi au convocat şedinţe şi conferinţe de presă, ca să pară foarte preocupate de problemă.

 

La conferinţa de presă de dimineaţă de la Autoritatea de Sănătate Publică încă nu se ştia nimic despre eventuale măsuri care ar trebui luate pentru oprirea răspândirii virusului, întrebările jurnaliştilor pe această temă fiind urmate de o linişte apăsătoare.

 

Puţin mai târziu, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare a încercat să salveze aparenţele, directorul instituţiei, Corneliu Ceica, declarând, în cadrul unei conferinţe de presă, că inspectorii sanitar-veterinari, împreună cu cei vamali, controlează „la sânge” toate transporturile interne şi externe de animale vii precum şi cele de preparate din carne de la punctele de trecere a frontierei din judeţ, ca şi cum nu asta ar fi treaba lor în mod obişnuit.

Inspectorii DSV sătmăreni au început şi o campanie de informare a populaţiei şi una de monitorizare a circulaţiei animalelor vii în judeţ.

 

După-amiază deja lucrurile începeau să se limpezească, aşa că miniştrii Administraţiei şi Internelor, respectiv Sănătăţii, Dan Nica şi Ion Bazac, au convocat o videoconferinţă cu prefecţii, în care le-au cerut directorilor din domeniul sănătăţii şi celor responsabili de ordinea publică să fie foarte atenţi la aplicarea măsurilor decise în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind prevenirea apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină porcină în România.   

 

Cei doi miniştri le-au cerut prefecţilor să manifeste maximă responsabilitate în aplicarea măsurilor decise atât cu privire la domeniul controlului sanitar-veterinar, cât mai ales în domeniul asistenţei medicale acordate populaţiei, având în vedere că virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne sau produse din carne preparate termic, ci doar pe cale aerogenă, de la animal la om sau de la om la om.

 

Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate răspândi rapid, primul simptom care apare la om fiind o febră gravă, care, dacă nu este tratată la timp, poate deveni mortală.

Tags: gripa  porcina  autoritati  satu mare  
1060 vizite
Distribuie pe