Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Scandările politice au acoperit ţâpuriturile la Sâmbra Oilor
Florin Răchitan  - Luni, 4 Mai 2009

Puhoi de lume cum n-a mai fost niciodată, haos, corturi ale partidelor, unde mulţimi uriaşe de trepăduşi îmbrăcaţi în culorile specifice înfulecau gratis mici şi boace, şiruri lungi de tarabe cu haine şi kitsch-uri, manele peste tot şi, undeva în mijlocul nebuniei generale, câţiva oşeni mai în vârstă şi mai înţelepţi încercau să audă ceva din spectacolul care se desfăşura, stingher, pe scenă.

Cam aşa a ajuns tradiţionala sărbătoare a Sâmbrei Oilor, sufocată în acest an electoral de politizarea excesivă datorită vizitei primilor doi oameni în stat: preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

 

Cei doi au sosit unul după altul pe dealul de la Huta Certeze şi s-au concurat toată ziua unul pe celălalt în băile de mulţime şi în scandările simpatizanţilor cu şepci roşii, respectiv portocalii, care constituiau, numeric, cam jumătate din mulţimea de mii de oameni care a invadat Sâmbra.

 

Ca de obicei, „comisia de primire” a fost formată din oficialităţile locale şi judeţene, precum şi nelipsita Maria Tripon, care a giucat, pe rând, cu Băsescu şi cu Geoană. Preşedintele României a fost însoţit de doamna Maria Băsescu, elegantă şi distinsă ca întotdeauna, în timp ce preşedintele PSD şi al Senatului i-a adus pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pe cel la Mediului, Nicolae Nemirschi, precum şi pe europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.

 

La momentul discursurilor rostite pe scenă, preşedintele Băsescu a subliniat că „va fi alături de toţi” până vom ieşi din criză şi şi-a exprimat speranţa că oşenii vor face în continuare multă brânză, pe care s-o mâncăm cu roşii, după care Geoană l-a „pişcat”, atrăgându-i atenţia că deja aproape toată brânza şi toate roşiile pe care le mâncăm provin din import.

 

După acest moment protocolar, Geoană s-a dovedit a fi mai plimbăreţ, făcând o tură pe toate coclaurile, urcând chiar până la ţarcurile unde a fost închisă o turmă de oi şi gustând din caşul proaspăt, oferit de ciobanii de la stână.

 

Într-un târziu, ambii „şefi mari” s-au retras la corturile „lor”, adică Geoană la cel al PSD-ului, iar Băsescu la cel al PD-L, unde au gustat tradiţionalele boace şi au băut câte-un pahar de pălincă.   

 

Cam la ora la care în alţi ani era deja „spartul târgului” la Sâmbră, după-amiază, şoseaua între satul Huta Certeze şi dealul de la limita cu judeţul Maramureş era practic blocată de şirul de maşini care urca în continuare spre Sâmbră. Oamenii au prins de veste că Băsescu şi Geoană sunt în chef şi se grăbeau să-i vadă, dând dureri de cap poliţiştilor şi jandarmilor desfăşuraţi în număr impresionant pe traseu. În şirul de maşini şi-a făcut loc, discret, şi Norica Nicolai, sosită la Sâmbră în locul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, care deşi îşi anunţase prezenţa la sărbătoare, până la urmă n-a mai ajuns.

 

În tot acest timp, prezentatoarele Lavinia Goste şi Maria Tripon se străduiau să atragă atenţia mulţimii spre ceea ce se întâmpla pe scenă, dar nici oficialităţile şi nici trepăduşii din jurul lor nu erau foarte curioşi, astfel că programul artistic, foarte frumos de-altfel, a fost urmărit, ca de obicei, doar de publicul fidel, prezent la Sâmbră şi în anii în care dealul nu este acoperit de culori roşii, portocalii sau galbene.

Click pe oricare poză pentru a deschide fotogaleria !
Tags: sambra  oilor  basescu  geoana  
4134 vizite
Distribuie pe