Locale Altele
Marti, 26 Septembrie 2023
Marti, 26 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mii de sătmăreni au participat, īn frig și pe ninsoare, la manifestările de Ziua Națională a Romāniei
Florin Răchitan  - Joi, 1 Decembrie 2016

Chiar dacă nici în acest an nu am avut noroc cu vremea, mii de sătmăreni au înfruntat ninsoarea și frigul pătrunzător până la oase pentru a participa la manifestările de Ziua Națională a României, ce au avut loc la orele amiezii în Centrul Vechi al orașului.
Înainte de manifestările principale, membrii filialei sătmărene a Cercetașilor României au desfășurat un uriaș drapel național confecționat de ei înșiși, după care au depus jerbe de flori, alături de oficialitățile locale, la busturile unora dintre personalitățile care și-au adus contribuția primordială la făurirea României moderne: I.C. Brătianu și Iuliu Maniu.
Participanții s-au adunat apoi la statuia eroului sătmărean al Marii Uniri, Vasile Lucaciu, unde prefectul Radu Bud a dat citire mesajului premierului Dacian Cioloș adresat tuturor românilor cu ocazia Zilei Naționale, iar moderatoarea evenimentului, purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei, Camelia Lucuț, a prezentat o scurtă alocuțiune despre importanța istorică a Marii Uniri și contribuția înaintașilor sătmărenilor la la împlinirea acestui vis milenar al românilor.

După o scurtă ceremonie religioasă susținută de un sobor de preoți în frunte cu protopopii ortodox și greco-catolic, Ioan Socolan, respectiv Dumitru Roman, oficialitățile locale și județene, reprezentanții unor instituții publice, ai unor asociații și ai partidelor politice locale au depus coroane de flori la soclul statuii lui Vasile Lucaciu.


A urmat momentul cel mai spectaculos și cel mai așteptat de mulțimea adunată în fața parcului central: parada militară cu participarea unităților subordonate Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne, care și-au etalat o parte din tehnica pe care o au în dotare.

După ce au îndurat frigul timp de mai bine de o oră, participanții au avut ocazia să se încălzească cu ceai cald sau vin fiert, precum și cu tradiționalele porții de fasole și cârnați pregătite de Armata Română și distribuite de tinerii voluntari ai filialei sătmărene a Organizației de Crucea Roșie.Manifestările au continuat cu un spectacol de muzică și poezie la Filarmonica “Dinu Lipatti”, instituție care organizează în această seară și tradiționalul concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României. 

Tags: manifestari  ziua  nationala  satu mare  
1876 vizite
Distribuie pe