Locale Altele
Luni, 8 Martie 2021
Luni, 8 Mar 2021
Au mutat Oașul în Alpii austrieci. Oșenii au renovat un castel, unde găzduiesc turiști și refugiați.
Știrile ProTV  - Sambata, 3 Decembrie 2016

Unul dintre cele mai apreciate reportaje difuzate la Știrile ProTV cu ocazia Zilei Naționale a României a fost povestea familiei Negrean, originară din Țara Oașului, care servește ca model pentru toți românii împrăștiați prin lume.

Vara, ulitele satelor din Oas sunt pline de viata, rasuna de tiparituri si zongore. Nunti, botezuri sau alte evenimente fericite aduna petrecaretii din toate colturile Europei. Veniti acasa din Anglia, Franta, Austria sau Italia se bucura de cei dragi pentru cateva zile sau saptamani pentru ca apoi sa porneasca iar printre straini, acolo unde munca lor este pretuita.

La mai bine de 700 de km de Negresti Oas, la intrarea in Alpi, in satul Modriach am gasit o familie care nu si-a uitat originile. Este povestea milioanelor de romani imprastiati prin toata lumea.

Mihai si Mihaela Negrean au luat calea strainatatii imediat dupa 1989. Mihai a plecat primul si timp de cateva luni de zile a stat in lagare de refugiati. Sotia a venit abia dupa ce sotul a primit drept de munca. Mihaela"In primii ani am zis merem acas", dar mai asteptam un an dupa copil, pana termina clasele 1-4, mai incepem 5-8, mai stam, dupa aia gata, n-am mai mers".

In Modriach au ajuns din greseala, cautand o casa de vacanta. Au gasit castelul vanatorilor paraginit intr-o comunitate ce numara 250 de suflete. Austriecii s-au adaptat insa repede cu noii veniti, mai ales cand au vazut ca in doar 4 luni, cu intreaga familie, sambete si duminici, pe vreme buna sau rea, au renovat casa care acum este mandria si centrul de interes al localitatii.

Mihaela, mai ambitioasa, s-a gandit ca a muncit destul prin bucatariile si restaurantele austricilor si asa a decis sa faca un punct turistic din casa. Pension Negrea.

Din casa se aud chicoteli de copii. Sunt copiii unor refugiati din zone aflate in conflict. De mai bine de doi ani, familia Negrean a acceptat sa gazduiasca familii de imigranti, costurile fiind acoperite de statul austriac.

De-a lungul celor doi ani, zeci de familii de refugiati au trecut prin Pensiunea Negrean. Negrenii au primit fara retinere pe cei ramasi fara case si trecut. Stiu ca in societatea occidentala exista prejudecati, dar trec cu usurinta peste ele.

Mihaela si Mihai primesc ajutoare de nadejde din partea fiicei, Larisa si a ginerelui, Dan. Venit din Craiova, acesta si-a gasit loc in familie inca de pe cand se renova viitoarea pensiune.

Nadia este bijuteria familiei. Ea este in centrul atentiei bunicilor si zambetul ei cheama la joaca copiii refugiatilor arabi, in timp ce Mihai se mandreste cu personalitatile de acasa care i-au trecut pragul: doamna Mirabela Dauer, doamna Dragomiroiu.

Nu doar personalitati culturale au venit la Modriach. Pasionat de fotbal, osanul nostru organizeaza turnee cu echipe de fotbal cu romani din Austria. La el in Alpi vin chiar si echipe de pusti de acasa sa joace fotbal intr-o alta atmosfera.

Micii, berea si fotbalul, dar si fratii ramasi acasa il tin pe Mihai sa nu renunte la cetatenia romana. La sute de km de casa, familie Negrean nu s-a lasat descurajata de obstacolele pe care le-a intalnit. Cu incapatanarea specifica, au mutat Oasul in Alpii austrieci. Sunt cu sufletul si gandul mereu la cei dragi si, desi si-au facut acolo un rost, nu renunta la identitatea si omenia lor.

2956 vizite
Distribuie pe