Locale Altele
Miercuri, 12 August 2020
Mie, 12 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vasile Țânțaș, condamnat la închisoare pentru distrugerea Hotelului Dacia
Florin Răchitan  - Joi, 5 Ianuarie 2017

Proprietarul clădirii Hotelului Dacia, miliardarul negreștean Vasile Țânțaș, a fost condamnat joi la un an de închisoare și plata unor despăgubiri în valoare de 700.000 de euro pentru distrugerea monumentului istoric ce constituie unul dintre simbolurile municipiului Satu Mare.

Înainte de a băga pe Facebook titluri de genul “Like&Share dacă merită pedeapsa”, trebuie să precizăm că sentința Judecătoriei Satu Mare nu este definitivă, iar avocatul inculpatului a anunțat deja că va face recurs în termenul de zece zile prevăzut de lege.

Procesul a început la sfârșitul anului 2015, Vasile Țânțaș fiind dat în judecată de Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană de Cultură Satu Mare, pentru distrugerea unui imobil de patrimoniu. Primăria Satu Mare s-a constituit parte civilă în proces, iar fostul primar Dorel Coica a fost audiat ca martor, el având intenția atunci să poarte și negocieri cu proprietarul pentru eventuala răscumpărare a clădirii.

Vasile Țânțaș a propus inițial suma de 10 milioane de euro, pe care a scăzut-o apoi la jumătate, dar negocierile au fost întrerupte odată cu schimbarea conducerii la Primăria Satu Mare.

Reamintim că Hotelul Dacia a fost fost privatizat în anii ’90 prin sistemul MEBO, adică angajații de atunci au pus mâna, practic gratis, pe acest tezaur al sectorului hotelier sătmărean, moștenire cezaro-crăiască.

În 2007, prin intermediul fostului președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Ștefan Szabo, bucătarii și chelnerii care s-au trezit peste noapte magnați imobiliari au vândut hotelul miliardarului oșan Vasile Țânțaș, suma vehiculată la achiziție fiind de peste 1,7 milioane de euro.

Teoretic, noul proprietar trebuia să reabiliteze clădirea și s-o transforme în hotel de lux. Practic, a băgat beton în subsol și a distrus Pasajul Ștefan Ruha, proaspăt reabilitat din bani publici pe vremea primarului Iuliu Ilyes, pe motiv că ar fi vrut să amenajeze acolo un birou pentru directorul hotelului. Între timp, clădirea a continuat să se degradeze, iar acum reprezintă chiar pericol public în buricul târgului.

Gurile rele spun că, de la bun început, scopul ar fi fost o țeapă imobiliară pusă la cale împreună cu conducerea UDMR-istă de atunci a Ministerului Culturii, dar bineînțeles că astea-s numa’ zvonuri răutăcioase și, oricum, între timp a venit criza, iar Guvernul Boc nu a mai aprobat milioanele de euro pentru “răscumpărarea” hotelului de la Vasile Țânțaș.

Chiar dacă sentința de joi a Judecătoriei Satu Mare va fi confirmată și de instanțele superioare, aceasta nu va schimba, cel puțin deocamdată, statutul juridic al imobilului, Hotel Dacia fiind în continuare în proprietatea lui Vasile Țânțaș.

Tags: hotel  dacia  proces  condamnare  tantas  inchisoare  
17656 vizite
Distribuie pe