Locale Altele
Vineri, 22 Martie 2019
Vin, 22 Mar 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Chinezii vor să ne modernizeze aeroportul
Florin Răchitan  - Vineri, 8 Mai 2009

O delegaţie condusă de ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Liu Zengwen, a efectuat joi o vizită oficială la Satu Mare, cu scopul de a se documenta la faţa locului despre potenţialul zonei din punct de vedere economic, turistic şi cultural, în vederea iniţierii unor relaţii de colaborare.

 

Excelenţa Sa a fost însoţit de doamna Yao Xiaofen, soţia domniei sale, precum şi de mai mulţi funcţionari ai Ambasadei Chinei şi de doi corespondenţi ai agenţiei de presă „China Nouă”.

 

Membrii delegaţiei chineze au avut întâlniri cu preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, respectiv Adrian Ştef şi Valentin Macec, cu prefectul şi subprefectul judeţului, Radu Giurca, respectiv Gabriel Leş, precum şi cu primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes. La întâlniri au participat şi reprezentanţii Asociaţiei de Prietenie Chineză – Română, Florea Dumitrescu, Ion Dobrică şi Ion Bobocea.

 

În prima parte a vizitei, oaspeţii chinezi au vizitat aeroportul din Satu Mare, exprimându-şi interesul pentru o eventuală implicare în modernizarea acestui obiectiv, considerat a fi un proiect strategic pentru regiunea noastră. Aceasta a fost doar o primă vizită de informare, urmând ca detaliile unei eventuale colaborări să fie puse la punct în cursul unor întâlniri viitoare.

 

În această ordine de idei, ambasadorul Liu Zengwen s-a arătat interesat de potenţialul turistic al judeţului Satu Mare, reamintind reprezentanţilor autorităţilor sătmărene că există o cursă aeriană directă între Beijing şi Budapesta, iar o parte a turiştilor chinezi ar putea fi atraşi spre zona noastră, dacă se li se oferă pachete turistice interesante şi dacă se va finaliza construirea drumului expres Baia Mare – Satu Mare – Nyiregyhaza.

 

În ceea ce priveşte evoluţia relaţiilor de înfrăţire între judeţul Satu Mare şi provincia chineză Sichuan, iniţiate în urmă cu cinci ani de fostul prefect Gheorghe Ciocan, preşedintele CJ Csehi Arpad a declarat că o primă etapă în dezvoltarea acestor relaţii a fost înfiinţarea unei filiale locale a Asociaţiei de Prietenie Chineză – Română, care a organizat, printre altele, o expoziţie despre cultura chineză la Muzeul de Artă din Satu Mare.

 

Din lipsă de timp, ambasadorul Liu Zengwen nu a mai apucat să se întâlnească cu membrii micii comunităţi de chinezi din Satu Mare, dar, judecând după răspunsurile date ziariştilor, s-a dovedit a fi bine informat despre situaţia acestora.   

Tags: ambasador  china  vizita  
1226 vizite
Distribuie pe