Locale Altele
Marti, 27 Septembrie 2022
Marti, 27 Sept 2022
Polițiștii de frontieră sunt pregătiți pentru minivacanța de 1 Mai
ITPF Sighetu Marmației   - Vineri, 28 Aprilie 2017

Având în vedere că în perioada următoare va fi minivacanța de 1 Mai, perioadă ce reprezintă un prilej pentru mulți cetățeni români de a petrece vacanța în afara granițelor, din experiența anilor anteriori, în punctele de trecere a frontierei se estimează creșteri ale traficului de persoane și mijloace de transport.

În acest sens, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei va menține toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ care au fost asigurate și cu ocazia Sărbătorilor Pascale. 

Reamintim că, începând cu data de 07.04.2017, atât Poliţia de Frontieră Română, cât și autoritățile de frontieră ale statului vecin (Ungaria), efectuează verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificări sistematice constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE.

Pentru fluidizarea traficului, a fost suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi al echipamentelor folosite pentru verificarea documentelor.

Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. În funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației va depune toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Restricții de circulație pe teritoriul Ungariei

Informăm conducătorii de auto marfare că autoritățile ungare ne-au adus la cunoștință faptul că în perioada 29.04.2017 ora 23.00 (ora României) - până 01.05.2017 ora 23.00 (ora României), pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Măsura este luată de către autoritățile din țara vecină ca urmare a faptului că în această perioadă se celebrează Ziua Internațională a Muncii.

În această perioadă, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile publice de pe teritoriul Ungariei.

Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale.

Statistica anului trecut la frontieră

Anul trecut, în perioada minivacanței de 1 Mai, 29.04.2016 - 02.05.2016, au tranzitat frontiera peste 68.000 de persoane, din care aproximativ 58.000 cetăţeni UE şi 10.000 cetățeni non UE şi peste 26.600 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele de la frontiera cu Ungaria, şi anume PTF Petea şi Urziceni (49.300 persoane).

Recomandări:

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, revenim cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră existente la aceste graniţe:

Pe frontiera româno-ungară:

pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad - Kiszombor

pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac - Nagylak

                              P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota

                              P.T.F. Turnu - Batonnya

                             P.T.F. Vărşand - Gyula

pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta - Mehkerek

                               P.T.F. Borş - Artand

                               P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany

                               P.T.F. Săcuieni - Letavertes

pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj

                                      P.T.F. Petea - Csengersima

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.

 

Tags: minivacanta  politia de frontiera  restrictii  
1176 vizite
Distribuie pe