Locale Altele
Miercuri, 24 Mai 2017
Mie, 24 Mai 2017
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Poluare brutală a Someșului la Vetiș? O politiciană din Ungaria acuză Unicarm.
Florin Răchitan  - Joi, 18 Mai 2017

În urmă cu zece zile a creat vâlvă mai cu seamă în presa de limba maghiară un filmuleț postat pe Facebook de o activistă a partidului Egyutt din Ungaria, Baranyi Krisztina, în care aceasta acuză societatea Unicarm din Vetiș de poluare brutală a Someșului cu resturi de origine animală sau provenite din prelucrarea cărnii.

În mini-documentarul filmat chiar pe malul Someșului, în imediata apropiere a fabricii Unicarm de la Vetiș, se poate observa o conductă ce pare să pornească din interiorul fabricii și, după ce traversează un câmp și un dig, deversează, sub mare presiune, un lichid cu o culoare schimbătoare, direct în apele râului.

Politiciana spune că locul i-a fost arătat de copiii din cartierul de romi din apropiere, care susțin că nu au curajul nici vara să se scalde în aval de conducta respectivă, iar mirosul pestilențial din zonă e insuportabil.

De-altfel, fiind specialistă în protecția mediului, Baranyi Krisztina afirmă că inițial a fost șocată de ceea ce consideră a fi urmele poluării în râul Tisa, în care se varsă și Someșul pe teritoriul Ungariei, și mergând în amonte în căutarea sursei de poluare, a ajuns până dincoace de graniță, la Vetiș.

La momentul respectiv ea a prelevat probe din șuvoiul ce curgea din conductă și a promis că va reveni cu rezultatele analizelor realizate într-un laborator independent din Budapesta.

Între timp a început scandalul de rigoare și pasarea responsabilității între autorități, dar și o tentativă eșuată de întâlnire între politiciana reclamantă și patronul firmei acuzate, Vasile Lucuț. De-altfel, acesta afirmă că nu poate fi vorba de nici o poluare, din moment ce firma sa deține o stație ultramodernă de epurare, realizată din fonduri europene, iar lichidul ce provine din fabrică ajunge în Someș gata curățat, în limitele stabilite de legislația în vigoare și sub controlul autorităților competente în protecția mediului.

Afirmații susținute și de reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu atât din România, cât și din Ungaria. Nici Garda de Mediu, nici Sistemul de Gospodărire a Apelor din Satu Mare, nici Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa din Cluj, dar nici Direcția Regională a Apelor Tisa Superioară de la Nyiregyhaza sau Administrația Națională a Apelor de la Budapesta nu au raportat în ultimii zece ani (!!!) indici de poluare care să depășească parametri normali pe cursul râului Someș în zona de graniță româno-maghiară, deși unele dintre aceste instituții fac chiar măsurători zilnice, inclusiv la intrarea Someșului pe teritoriul Ungariei, la Csenger.

Pentru a-și susține acuzațiile, Baranyi Krisztina s-a întors joi la Vetiș și a convocat o conferință de presă chiar la intrarea în fabrica Unicarm, unde a prezentat rezultatele analizelor de laborator.

Conform acestora, indicii care atestă prezența bacteriilor coliforme în lichidul recoltat de la gura conductei au niște valori de-a dreptul halucinante, dovedind, potrivit afirmațiilor sale, o poluare brutală cu substanțe rezultate în urma putrezirii materiilor organice, cu fecale, amoniu etc.

Ea a anunțat că va depune plângere la Poliție și la Garda de Mediu din Satu Mare, iar la sesizare va atașa și documentele conținând rezultatele analizelor de laborator, solicitând respectarea și impunerea legislației UE în domeniul protecției mediului, mai ales într-o asemenea situație în care efectele unei eventuale poluări pot fi transfrontaliere.

Reacționând la materialele apărute până acum în presă, primarul comunei Vetiș, Iuliu Ilyes, a admis că e posibil să se fi întâmplat vreo poluare accidentală, poate din cauza defectării sistemului de epurare a fabricii Unicarm, însă singurele autorități care pot să să ia măsurile de rigoare în cazul unor asemenea incidente sunt instituțiile care au ca obiect de activitate protecția mediului. Or, în cazul de față, nici o instituție, de pe nici o parte graniței, nu a sesizat nimic în neregulă cu calitatea apei Someșului și nici localnicii nu l-au căutat cu asemenea probleme la primărie.

Vom urmări anchetele deschise în acest sens de Poliție și Garda de Mediu și, până se vor lămuri lucrurile, precizăm că în Ungaria a început deja anul electoral pentru alegerile din 2018, iar Baranyi Krisztina candidează pentru un mandat în Parlamentul de la Budapesta pe lista formațiunii politice a fostului premier Bajnai Gordon, aflat acum în opoziție. 
3725 vizite
Distribuie pe

Programul manifestărilor organizate de Ziua Eroilor
Marti, 23 Mai 2017
În organizarea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului Satu Mare şi Garnizoanei Satu Mare, joi, 25 mai 2017, între orele 10,30 şi 14,00 vor avea loc manifestări prilejuite de Ziua Eroilor.   continuare

Caravana SMURD “Fii pregătit!” vine la Satu Mare
Marti, 23 Mai 2017
Există situații limită în care câteva secunde pot schimba totul! Pentru astfel de momente, Caravana SMURD „Fii pregătit” organizează cursuri de instruire pentru acordarea primului ajutor în situații de urgență în toată țara în 2017. Sâmbătă 27 mai, Caravana SMURD se va afla în central orașului Satu Mare.   continuare

Parada Florilor ajunge la cea de-a IX a ediție
Marti, 23 Mai 2017
În contextul evenimentului ecologic, 24 mai – Ziua Europeană a Parcurilor, respectiv în cadrul competiției “Cel mai tare la reciclare”, sătmărenii sunt invitați să participaţi la cea de a IX a ediţie a „Paradei Florilor” care are ca scop conştientizarea comunităţii sătmărene privind importanţa spaţiilor verzi.   continuare

Principalele modificări în organizarea Zilelor Orașului
Luni, 22 Mai 2017
În acest an, cu ocazia Zilelor Orașului Satu Mare s-au făcut câteva modificări care ne-au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținută de primarul Kereskenyi Gabor. Principalele modificări ale Zilelor Orașului sunt:   continuare

Programul Zilelor Orașului Satu Mare 2017
Luni, 22 Mai 2017
Orașul Satu Mare se pregătește de sărbătoare. Vă prezentăm programul complet al Zilelor Orașului Satu Mare 2017.   continuarejobs by neuvoo neuvoo.ro