Locale Altele
Vineri, 18 August 2017
Vin, 18 Aug 2017
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Poluare brutală a Someșului la Vetiș? O politiciană din Ungaria acuză Unicarm.
Florin Răchitan  - Joi, 18 Mai 2017

În urmă cu zece zile a creat vâlvă mai cu seamă în presa de limba maghiară un filmuleț postat pe Facebook de o activistă a partidului Egyutt din Ungaria, Baranyi Krisztina, în care aceasta acuză societatea Unicarm din Vetiș de poluare brutală a Someșului cu resturi de origine animală sau provenite din prelucrarea cărnii.

În mini-documentarul filmat chiar pe malul Someșului, în imediata apropiere a fabricii Unicarm de la Vetiș, se poate observa o conductă ce pare să pornească din interiorul fabricii și, după ce traversează un câmp și un dig, deversează, sub mare presiune, un lichid cu o culoare schimbătoare, direct în apele râului.

Politiciana spune că locul i-a fost arătat de copiii din cartierul de romi din apropiere, care susțin că nu au curajul nici vara să se scalde în aval de conducta respectivă, iar mirosul pestilențial din zonă e insuportabil.

De-altfel, fiind specialistă în protecția mediului, Baranyi Krisztina afirmă că inițial a fost șocată de ceea ce consideră a fi urmele poluării în râul Tisa, în care se varsă și Someșul pe teritoriul Ungariei, și mergând în amonte în căutarea sursei de poluare, a ajuns până dincoace de graniță, la Vetiș.

La momentul respectiv ea a prelevat probe din șuvoiul ce curgea din conductă și a promis că va reveni cu rezultatele analizelor realizate într-un laborator independent din Budapesta.

Între timp a început scandalul de rigoare și pasarea responsabilității între autorități, dar și o tentativă eșuată de întâlnire între politiciana reclamantă și patronul firmei acuzate, Vasile Lucuț. De-altfel, acesta afirmă că nu poate fi vorba de nici o poluare, din moment ce firma sa deține o stație ultramodernă de epurare, realizată din fonduri europene, iar lichidul ce provine din fabrică ajunge în Someș gata curățat, în limitele stabilite de legislația în vigoare și sub controlul autorităților competente în protecția mediului.

Afirmații susținute și de reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu atât din România, cât și din Ungaria. Nici Garda de Mediu, nici Sistemul de Gospodărire a Apelor din Satu Mare, nici Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa din Cluj, dar nici Direcția Regională a Apelor Tisa Superioară de la Nyiregyhaza sau Administrația Națională a Apelor de la Budapesta nu au raportat în ultimii zece ani (!!!) indici de poluare care să depășească parametri normali pe cursul râului Someș în zona de graniță româno-maghiară, deși unele dintre aceste instituții fac chiar măsurători zilnice, inclusiv la intrarea Someșului pe teritoriul Ungariei, la Csenger.

Pentru a-și susține acuzațiile, Baranyi Krisztina s-a întors joi la Vetiș și a convocat o conferință de presă chiar la intrarea în fabrica Unicarm, unde a prezentat rezultatele analizelor de laborator.

Conform acestora, indicii care atestă prezența bacteriilor coliforme în lichidul recoltat de la gura conductei au niște valori de-a dreptul halucinante, dovedind, potrivit afirmațiilor sale, o poluare brutală cu substanțe rezultate în urma putrezirii materiilor organice, cu fecale, amoniu etc.

Ea a anunțat că va depune plângere la Poliție și la Garda de Mediu din Satu Mare, iar la sesizare va atașa și documentele conținând rezultatele analizelor de laborator, solicitând respectarea și impunerea legislației UE în domeniul protecției mediului, mai ales într-o asemenea situație în care efectele unei eventuale poluări pot fi transfrontaliere.

Reacționând la materialele apărute până acum în presă, primarul comunei Vetiș, Iuliu Ilyes, a admis că e posibil să se fi întâmplat vreo poluare accidentală, poate din cauza defectării sistemului de epurare a fabricii Unicarm, însă singurele autorități care pot să să ia măsurile de rigoare în cazul unor asemenea incidente sunt instituțiile care au ca obiect de activitate protecția mediului. Or, în cazul de față, nici o instituție, de pe nici o parte graniței, nu a sesizat nimic în neregulă cu calitatea apei Someșului și nici localnicii nu l-au căutat cu asemenea probleme la primărie.

Vom urmări anchetele deschise în acest sens de Poliție și Garda de Mediu și, până se vor lămuri lucrurile, precizăm că în Ungaria a început deja anul electoral pentru alegerile din 2018, iar Baranyi Krisztina candidează pentru un mandat în Parlamentul de la Budapesta pe lista formațiunii politice a fostului premier Bajnai Gordon, aflat acum în opoziție. 
4366 vizite
Distribuie pe

Octogenar accidentat în timp ce traversa regulamentar
Joi, 17 August 2017
Miercuri, un bărbat de 85 de ani din Satu Mare a fost accidentat în timp ce traversa regulamentar strada. În jurul orei 08.30, poliţia a fost sesizată că pe bulavardul Octavian Goga din Satu Mare s-a produs un accident de circulaţie soldat cu rănirea unei persoane. Un bărbat de 85 de ani din Satu Mare, angajat în traversarea părții carosabile...   continuare

Mobilizare pentru protest împotriva haosului din oraş
Joi, 17 August 2017
Un sătmărean anunţă organizarea unui protest ce are ca ţintă Primăria Satu Mare, principala nemulţumire fiind modul în care gestionează problema traficului din oraş, în condiţiile în care a închis parţial circulaţia pe ambele poduri peste Someş, din cauza unor lucrări programate în aceeaşi perioadă, în cea mai aglomerată lună a anului.   continuare

Trecerea de pietoni blestemată de la Casa de Modă mai face o victimă! O bătrână de 80 de ani.
Joi, 17 August 2017
O femeie în vârstă de 80 de ani a fost accidentată pe trecerea de pietoni din faţa Casei de Modă de o maşină cu numere de Austria, condusă de o şoferiţă în vârstă de aproximativ 30 de ani.   continuare

Pompierii au stins 9 incendii în minivacanța de Sfântă Mărie
Miercuri, 16 August 2017
În perioada 11-15.08.2017 I.S.U. ,,Someș” Satu Mare a intervenit pentru stingerea a 9 incendii. Vineri, 11 august, imediat după miezul nopții, pompierii din cadrul Secției de Pompieri Negrești Oaș au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu.   continuare

Inundații provocate de furtună
Miercuri, 16 August 2017
Sâmbătă, forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri carei au intervenit în două situații de urgență provocate de furtună. În ambele cazuri, pompierii au fost solicitați să intervină pentru evacuarea apei din curtea și subsolul unor imobile. S-a acționat cu o autospecială de capacitate medie și cu o motopompă.   continuarejobs by neuvoo neuvoo.ro