Locale Altele
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Mie, 27 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cam un sfert din școlile și grădinițele din județ nu au încă autorizație de la pompieri
Veronica Hodas  - Miercuri, 30 August 2017

La sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare a avut loc, miercuri, o conferință de presă susținută de lt. col. Aurel Ulici, împuternicit prim adjunct, care a vorbit despre situația emiterii avizelor și autorizațiilor de Securitate la incendiu la unitățile de învățământ.

Aurel Ulici a menționat că pe raza județului Satu Mare există 131 instituții de învățământ cu personalitate juridică, cu 164 unități subordonate/arondate cu acestă destinație, dispunând de un total de 554 corpuri de clădire din care doar în 482 se desfășoară activități didactice.

În evidențele ISU „Someș” sunt înregistrate 87 de unități de învățământ care au obținut autorizația de securitate la incendiu din care pentru 28 de clădiri a fost emis aviz de securitate la incendiu în acest an, urmând ca acestea să obțină autorizația de securitate la incendiu după finalizarea lucrărilor menționate în aviz și executarea recepției la terminarea lucrărilor.

În concluzie, doar pentru 59 de clădiri din cele 87 menționate se impune obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu. Cele 87 de unități de învătământ sunt 33 Grădinițe – 17 în mediul urban, 16 în mediul rural, 44 Școli – 14 mediul urban, 30 rural și 10 Licee – 8 mediul urban, 2 în mediul rural.

„Menționăm faptul că la nivelul inspectoratului se desfășoară permanent activități care au ca scop asigurarea climatului de siguranță în școli, dar și instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităților de învățământ cu privire la modul corect de comportare în cazul porducerii unei situații de urgență și se depun eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local, pentru remedierea neconformităților pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile cât mai rapid cu putință, acolo unde acestea sunt identificate.”., a subliniat lt.col, Aurel Ulici.

Termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu este 30 septembrie 2017. Astfel că beneficiarii care depun până la data menționată decomentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptați de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.

Tot în cadrul conferinței, lt. Col. Aurel Ulici a mai vorbit și despre situația operativă pentru primele 7 luni, dar și despre activitatea Inspecției de Prevenire în primele 7 luni ale anului 2017 comparativ cu primele 7 luni ale anului 2016, respectiv.

Astfel că în perioada ianurie – iulie 2017, Inspecția de Prevenire a desfășurat următoarele activități: au fost analizate și soluționate cereri de emitere a avizului/autorizației de Securitate la incendiu/protecție civilă, au fost executate 493 controale de prevenire, au fost constatate deficiențe și s-au aplicat sancțiuni, dintre acestea 3.378 deficiențe au fost constatate pe linia apărării împotriva incendiilor și protecție civilă, 1.056 deficiențe au fost soluționate pe timpul activității de control, 2.312 deficiențe au fost sancționate, sancțiunile aplicate cu amentă de la 113 la 119.050 ron.

De asemenea, s-a acordat asistență tehnică de specialitate – 341 pe segmentul avizare-autorizare, 526 pe segmentul prevenirea incendiilor, 71 prevenirea dezastrelor și altele. Au fost executate 396 exerciții de evacuare și intervenție la locul de muncă din care 86 inopinate și s-au făcut 380 instruiri la instituții, operatori economici și localități.  Au mai fost diseminate materiale informative și s-au organizat puncte de informare preventivă și au fost susținute lecții deschise. Au fost soluționate 5 petiții. 

Tags: pompieri  autorizatie  unitati invatamant  
795 vizite
Distribuie pe