Locale Altele
Luni, 6 Iulie 2020
Luni, 6 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Societatea Unicarm, acuzată din nou de poluarea Someșului. Autoritățile au dat o amendă.
Florin Răchitan  - Vineri, 6 Octombrie 2017

Scandalul poluării Someșului de către fabrica Unicarm din Vetiș ține din această primăvară, iar în ultimele luni s-au tot făcut analize de laborator și sesizări din partea unor activiști din Ungaria și România și chiar din partea organizației internaționale de protecție a mediului Greenpeace, dar fără vreun rezultat concret.

Acum a venit rândul filialei sătmărene a Partidului Popular Maghiar din Transilvania să comande analize de la un laborator acreditat din Cluj, care a prelevat probe direct din conducta pe care sunt evacuate în Someș reziduurile rămase în urma prelucrării produselor animaliere la fabrica Unicarm din Vetiș.

Potrivit celor declarate de biologul Babos Krisztina din partea PPMT în cadrul unei conferințe de presă organizată pe malul Someșului, rezultatele analizelor de laborator sunt mai mult decât îngrijorătoare.

De exemplu, concentrația metalelor grele din substanța analizată depășește de opt ori limita admisă de lege, ceea ce i-a uimit chiar și pe cei care au comandat analizele. Mai mult, se pare că o parte a din reziduurile de la Unicarm sunt deversate în șanțurile de irigare de pe câmpiile din zonă, asttfel că e posibil ca substanțele toxice să ajungă chiar în produsele agricole, din care o parte sunt vândute chiar în piețele din Satu Mare.

Până acum, atât autoritățile din România, cât și cele din Ungaria ”s-au făcut că plouă”, repetând mereu că, potrivit măsurătorilor lor, nu s-au înregistrat niciodată depășiri ale nivelului de poluare admis de lege pe cursul râului Someș.

O singură instituție, Sistemul de Gospodărire a Apelor, a amendat societatea Unicarm, fără să precizeze cu ce sumă, pentru unele inadvertențe despre care, de asemenea, nu a dat detalii.

Acum, societatea Unicarm tocmai se află în faza de solicitare a prelungirii acordului de mediu, iar reprezentanții PPMT sunt hotărâți să depună sesizări la toate instituțiile statului responsabile cu acordarea autorizațiilor de mediu. ”Scopul nostru nu este să punem bețe în roate firmei care asigură locuri de muncă pentru un număr mare de localnici din Vetiș, ci s-o determinăm să respecte legile privitoare la protecția mediului” – a declarat Babos Krisztina.

Tags: poluare  somes  unicarm  


2368 vizite
Distribuie pe