Locale Altele
Duminica, 28 Noiembrie 2021
Dum, 28 Nov 2021
Manifestări ”neoficiale” de Ziua Națională, cu Hora Unirii ca protest împotriva grofilor
Florin Răchitan  - Joi, 30 Noiembrie 2017

Pentru prima oară în ultimii ani sau chiar decenii, la Satu Mare nu vor avea loc doar manifestări oficiale de Ziua Națională a României, organizate în spirit caragialean de ”pupat Piața Independenții”.

Un grup de tineri artiști sătmăreni au decis să organizeze ei înșiși, cu propriile mijloace, un spectacol chiar în preajma scenei amplasate în Pasajul Coposu, dar lăsată goală în mod intenționat de autorități (așa consideră ei), pentru ca sătmărenii să nu se poată bucura de manifestări organizate în aer liber, așa cum se fac în majoritatea orașelor țării.

Ei au creat în acest scop și un eveniment pe Facebook, care se poate accesa la acest link și unde au publicat și textul prin care își motivează decizia:

”Ziua Nationala a Romaniei este sarbatoarea tuturor romanilor, indiferent de limba ce o vorbesc. Chiar daca traiul e greu in zilele noastre, avem cu ce sa ne mandrim, avem o istorie, avem frumuseti si traditii.

Cu toate acestea, Primaria Municipiului Satu Mare isi doreste sa stearga aceasta zi din calendar, nemarcand evenimentul cu nici o manifestare culturala. Probabil isi fac planul pentru cele 2 saptamani de evenimente pentru Partium Napok.

E sfidator, după ce chiar în ziua anterioară se aprind luminile ornamentale in oras, se organizeaza mare spectacol, iar de 1 DECEMBRIE totul se reduce la tacere. Ma intreb: anul viitor, cand vom implini Centenarul, ce vor face?

Insa satmarenii nu dorm si se aduna de la mic la mare pentru a celebra aceasta mare zi, asa cum fac toate orasele din Romania!

La ora 15:00 ne vom aduna in "Groapa lui Gyuszi". Artistii nostri satmareni de muzica populara si folk ne vor introduce prin cantarile lor intr-o atmosfera de sarbatoare, apoi vom intinde o hora si vom celebra cum trebuie aceasta zi. Punctul culminant ne dorim sa fie o hora imensa la care sa participe toti cei prezenti si sa fie intinsa pe intreaga circumferinta a parcului central.
Romania te iubesc”!

Tags: uniti  ziua  romaniei  
1435 vizite
Distribuie pe