Locale Altele
Duminica, 7 Martie 2021
Dum, 7 Mar 2021
Comemorarea deportării evreilor sătmăreni
Florin Răchitan  - Marti, 16 Iunie 2009

În aceste zile se împlinesc 65 de ani de la deportarea evreilor sătmăreni în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, iar cu această ocazie a fost organizată o ceremonie de comemorare la Sinagoga din Satu Mare.

 

La eveniment a participat ambasadorul Israelului în România, David Oren, deputatul Aurel Vainer - preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, precum şi reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei, alături de mai mulţi membri ai comunităţii evreieşti din Satu Mare.

 

Participanţii au evocat întâmplările din perioada de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial şi au depus jerbe şi coroane de flori la Monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii. 

 

În vara anului 1944, autorităţile horthyste care administrau Transilvania de Nord au cedat presiunilor aliaţilor nazişti şi au contribuit la punerea în aplicare a aşa-numitei „Soluţii Finale”, prevăzută de Hitler pentru exterminarea evreilor din Europa.

 

Din regiunea Sătmarului au fost deportaţi aproximativ 19.000 de evrei, majoritatea lor găsindu-şi sfârşitul în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

 

Dintre cei care au supravieţuit ororilor lagărelor naziste, mai trăiesc doar trei persoane la Satu Mare, prea bătrâne şi bolnave pentru a participa la ceremonia de luni. Au fost prezenţi, în schimb, câţiva evrei care au reuşit să evadeze din ghetoul sătmărean amenajat în zona Pieţei Mari şi a Bisericii cu Lanţuri, înainte de a fi deportaţi spre Auschwitz, precum şi unii urmaşi ai celor care nu au supravieţuit pogromului.

Tags: comemorare  deportare  evrei  
1227 vizite
Distribuie pe