Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Ambulanțierii sătmăreni au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței la Alba Iulia
Serviciul de Ambulanță Satu Mare  - Luni, 30 Iulie 2018

Alba Iulia a fost, în 28 iulie, gazda Zilei Naţionale a Ambulanţei din România, serviciu care anul acesta a împlinit 112 ani de existență.

Evenimentul se află la cea de-a IV-a ediție și este pentru prima dată când se desfășoară în afara Capitalei. Pe lângă medicii și personalul de la serviciile de ambulanță din țară, la Alba Iulia au fost prezenți ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea și secretarul de stat Raed Arafat, dar și alți invitați.

Cei 112 de ani au fost marcați la Alba Iulia, oraș ales pentru însemnătatea istorică dat fiind faptul că anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.

45 de echipaje de Ambulanță din toată ţara au fost prezente în Cetatea Alba Carolina, sâmbătă, la Ziua Națională a Ambulanței din România, zi care este marcată, în fiecare an, la 28 iulie.

Este data la care, în anul 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. "Societatea de Salvare din Bucureşti"", aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ""Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!"", fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.


În 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu  un astfel de serviciu.

În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae  sanitari.

Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu

un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae

Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ""împingerea actului medical calificat la locul accidentului"".

Serviciul de ambulanta Judetean Satu Mare a fost reprezentat la acest minunat eveniment de membrii comitetului director, o ambulanta tip B1/2 cu echipaj medical de urgenta.

La nivelul judetului Satu Mare, Ziua Nationala a Ambulantei va fi marcata prin  Ziua Portilor Deschise, unde pot participa toti cei interesati.

La Sediul Central Serviciului de Ambulanta va fi prezentata dotarea mijloacelor de interventie, iar grupuri de persoane interesante vor putea participa la prezentarea suportului vital de baza (Resuscitare Cardio-Pulmonara).             

Tags: ziua natioanala a ambulantei  ambulantieri  manifestari  
763 vizite
Distribuie pe