Locale Altele
Vineri, 14 Iunie 2024
Vin, 14 Iun 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sute de minori au fost întorși din drum de la Vama Petea și Urziceni
Poliția de Frontieră Satu Mare  - Vineri, 3 August 2018

Numărul cetățenilor români minori cărora nu li s-a permis să iasă din țară prin punctele de trecere a frontierei sătmărene în cursul acestui an a fost de peste 200.

De la începutul anului 2018, polițiștii de frontieră din cadrul PTF Petea au întrerupt călătoria a 180 de minori, pentru diferite nereguli în ce privește documentele de călătorie. În aceeași perioadă, prin PTF Urziceni nu au fost lăsați să iasă din România peste 30 de români minori.

Cauzele care duc la întreruperea călătoriei sunt reprezentate de nerespectarea prevederilor Legii nr. 248/2005, care reglementează condițiile de ieșire din țară ale cetățenilor români minori. De cele mai multe ori, participanții la traficul transfrontalier ajungeau în punctele de trecere a frontierei fără a avea împuternicirea unui părinte, fără a avea cazier judiciar ori chiar fără document de călătorie.

Pentru a evita neplăcerile prilejuite de întreruperea călătoriei în punctul de trecere a frontierei, recomandăm participanților la trafic să se informeze din timp cu privire la condițiile de călătorie și la actele necesare, mai ales în situația în care călătoresc împreună cu un minor.

În primul rând, minorul trebuie să posede un document de călătorie valabil - pașaport sau carte de identitate (în cazul minorului care a împlinit 14 ani). Atenție: certificatul de naștere NU este document de călătorie!

Totodată, vă reamintim faptul că minorii pot ieși din țară numai însoțiți de o persoană fizică majoră si cu acordul părinților sau al reprezentantului legal. În situația în care minorul iese din țară însoțit de către un părinte, la controlul de frontieră are obligația de a prezenta acordul scris al celuilalt părinte (declarație notarială). Această declarație dată de către părinte/reprezentantul legal poate avea o valabilitate de maxim 3 (trei) ani.

Dacă minorul a fost încredințat spre creștere și educare unuia dintre părinți, dovada trebuie făcută la controlul de frontieră prin sentința definitivă.

Pentru situațiile în care minorii ies din țară însoțiți de către o persoană fizică majoră alta decât părinții ori reprezentantul legal, aceasta trebuie să prezinte și extrasul de cazier judiciar.

Conform legislației în vigoare, minorii cetățeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează în țara în care au domiciliul/reședința nu mai trebuie să prezinte declarația părinților/tutorilor la ieșirea din România. Trebuie doar să facă dovada domiciliului/reședinței în străinătate printr-un document oficial.

Pentru informații suplimentare privind condițiile de călătorie a cetățenilor români minori în străinătate se poate apela numărul de telefon 021-9590 sau consulta site-ul www.polițiadefrontieră.ro secțiunea Condiții de călătorie – Minori.

Tags: minori  vama  intorsi  sute  
1543 vizite
Distribuie pe
Zahariuc Ionela
Buna ziua as avea si eu o nelamurire ,urmeaza sa merg in Romania in urmatoarele zile cu baiatul meu care are varsta de 15 ani,pasaportul romanesc e expirat,are doar acte de identitate italiane.Urmeaza sa-i fac buletinul Romanesc odata ajunsa in tara,intrebarea e?La intoarcere pt vama e ok daca voi arata buletinul Italian si actele de sedere italiane fara procura Din partea tatalui?Sau trebuie sa arat la vama buletinul Romanesc,specific caci ,copilul e doar cu mine mama lui.
2018-08-03 15:37:26