Locale Altele
Sambata, 17 Noiembrie 2018
Sam, 17 Nov 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Războiul monumentelor la Satu Mare, faza pe troiță
Florin Răchitan  - Joi, 13 Septembrie 2018

Nu a trebuit să așteptăm mult după vandalizarea statuii lui Szechenyi Istvan din parcul central al Sătmarului (al cărei autor sau autori nu vor fi găsiți, în ciuda faptului că zona e împânzită de camere de supraveghere, pe asta putem să punem pariu încă de acum) că a și apărut ”reacția”.

Miercuri dimineața a ”dispărut” troița ce tocmai a fost reașezată pe soclul din piațeta din fața Casei de Modă, fiind sfințită în 30 august, cu ocazia manifestărilor de comemorare a Diktatului de la Viena.

Culmea, troița a fost demontată exact în orele în care primarul Kereskenyi Gabor i-a invitat în biroul său, la discuții, pe președintele Asociației Pensionarilor, Livia Haidu, cea care a dispus reamplasarea troiței pe soclul de pe care a fost doborâtă de furtună în urmă cu trei ani, și pe președintele Asociației ”Tempora”, Voicu Șichet, care intenționează să amplaseze în aceeași zonă Statuia Ostașului Român, dispărută în timpul administrației horthyste.

Liderii celor două asociații au fost invitați la consultări tocmai pentru a clarifica situația din punct de vedere legal, deoarece conducerea Primăriei susține că reamplasarea troiței s-ar fi făcut fără autorizație, în condițiile în care nimeni nu mai găsește nici măcar autorizația pe baza căreia a fost amplasată prima troiță, în anul 1991.

Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei susțin că edilul-șef și-ar fi dat acordul, verbal, ca noua troiță să rămână acolo cel puțin până la începerea lucrărilor de reamenajare a Centrului Vechi, care ar trebui, teoretic, să se facă în cursul anului viitor.

Abia ieșiseră cei doi de la discuțiile cu primarul, că au fost anunțați telefonic despre faptul că troița tocmai a fost demontată de firma care a amplasat-o în urmă cu două săptămâni.

Din ordinul cui? Noa, aici e un mister total, deoarece grofii se jură că ei nu au dat nici o dispoziție în acest sens. Totuși, i-au promis Liviei Haidu că troița va fi reamplasată pe soclu până săptămâna viitoare. Adică n-au nici un amestec, dar vor pune troița înapoi :))))))))

Tags: troita  centru  razboi  
3166 vizite
Distribuie pe
Satmareanul
Dar tu mare ziarist nu di pizda de grof ai iesit ,sau pentru ca esti mare patriot nu trebuie autorizatie ?
2018-09-16 00:05:34
JUSTITIAR VERDE
A AJUNS cruceA MOTIV DE SCANDAL?
REFORMATII NU RECUNOSC CRUCEA SI NIC ALT SIMBOL. PRIMARUL CHIAR DACA ESTE ALESUL CETATENILOR NU SE DEZICE DE RELIGIA LUI.
2018-09-13 22:14:36
Don Pepe
Intelegem domnule redactor ca “Troita” a fost amolasata si in 1991 fara autorizatie? Si problema dvs este ca autoritatea locala solicita repectarea legislatiei?
2018-09-13 18:39:16

Jandarmerii sătmăreni au ținut un moment de reculegere pentru jandarmerița ucisă la Suceava
Vineri, 16 Noiembrie 2018
La ora 14.22, jandarmii sătmăreni, au întrerupt activitatea pentru 1 minut și au păstrat un moment de reculegere...   continuare

Incendiu la fabrica de mobilă din Dorolț
Vineri, 16 Noiembrie 2018
ISU „Someș” Satu Mare a fost anunțat astăzi, în jurul orei 16.00, despre izbucnirea unui incendiu la o fabrică de mobilă din localitatea Dorolț.   continuare

Au scăpat de ce a fost mai greu! Sătmărenii Bertici au trecut Munții Caucaz și ajung marți acasă.
Joi, 15 Noiembrie 2018
La puțin mai mult de o lună de când au plecat din Satu Mare...   continuare

Incendiu de amploare la o casă de locuit din Tășnad
Joi, 15 Noiembrie 2018
Miercuri, la ora 20:05, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit.   continuare

Atelier de tâmplărie în flăcări
Joi, 15 Noiembrie 2018
Miercuri seară, la ora 23:39 un apel la numarul 112 efectuat de către un participant la trafic anunța un incendiu la un atelier de tâmplărie situat pe str. Aurel Vlaicu din municipiul Satu Mare.   continuare