Locale Altele
Duminica, 12 Iulie 2020
Dum, 12 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Uniți pentru Satu Mare. Spectacol de Centenar cu vedete ale muzicii populare, Desperados și Direcția 5.
Florin Răchitan  - Joi, 13 Septembrie 2018

Reprezentanții recent înființatei Asociații ”Uniți pentru Satu Mare” au susținut joi prima lor conferință de presă, cu scopul de a prezenta activitatea acestei organizații ce reunește ”elita” mediului de afaceri și a intelectualității sătmărene, anunțând totodată și primele manifestări de anvergură pe care le vor organiza în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri.

Potrivit declarațiilor președintelui Dan Mihai Șuta, înființarea Asociației ”Uniți pentru Satu Mare” a fost un act de inițiativă civică și de voință comună a unor întreprinzători din mediul de afaceri privat al municipiului și județului Satu Mare, având ca scop, (re)unirea tuturor locuitorilor sătmăreni prin revitalizarea și păstrarea valorilor tradiționale ale comunității locale și regionale sătmărene, propunerea, dezbaterea și promovarea unor măsuri concrete pentru revigorarea vieții economice, sociale și culturale din Satu Mare, relevarea istoriei și a personalităților locale, evidențierea contribuției acestora la dezvoltarea zonei Sătmarului.

Asociația UNIȚI PENTRU SATU MARE este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu. Asociația unește membri, cu convingeri din toate religiile creștine, precum și cu activități în toate profesiile, cu precădere din mediul de afaceri privat.

Primul obiectiv al Asociației UNIȚI PENTRU SATU MARE este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Pentru aceasta, asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ,,Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie.

Astfel, în data de 21 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze profesorul universitar dr. Ioan Bolovan - prorectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric. Din cauza numărului limitat de locuri, participarea la acest seminar va fi posibilă exclusiv pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.

Apoi, duminică, 23 septembrie, cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri. Va fi o imagine cât se poate de elocventă a unei splendide diversități etnoculturale, expresie a unei trăiri superioare în care veșmântul grăiește de la sine despre cel care îl poartă.

Precum în istorie, vor porni de la Lupoaica Romei, vor ajunge la Monumentul preotului dr. Vasile Lucaciu și vor intra în contemporaneitate în Piața din Centrul Nou, unde va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00 cu un spectacol oferit de Corul bărbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale. Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupele Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.

Tags: uniti  satu mare  centenar  spectacol  directia5  
8501 vizite
Distribuie pe
Anghius ionelignatiu
O initiativa foarte buna .TREBUIE SA POOMOVAM SI SA PASTRAM CU SFINTENIE VALORILE SI TRADITIILE POPULARE LASATE DE STABUNI NOSTRI.
2018-09-22 12:04:11
Gavrus Tiberiu
Sa ma contactati doar cand Vasile Ciocan nu va mai este coleg.
2018-09-21 14:26:01