Aproximativ 40 de jandarmi sătmăreni au fost implicaţi în cea mai amplă acţiune derulată la nivel naţional pentru anihilarea unei reţele de crimă organizată.
Peste 600 de poliţişti, jandarmi şi procurori DIICOT au declanşat, joi dimineaţa, una dintre cele mai mari operaţiuni împotriva grupărilor de crimă organizată. Acţiunea, sprijinită de Serviciul Secret al Internelor, a fost coordonată din cele patru elicoptere puse la dispoziţie de MAI.
Ţinta operaţiunii a fost o bandă specializată în furtul de macarale, tractoare şi buldozere de pe şantiere din Belgia şi Franţa, dar şi din alte state membre ale UE.
În această dimineaţă, la ora 6, jandarmii şi poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţele Maramureş, Timiş, Cluj, Vâlcea şi Arad. La una dintre locaţiile verificate, anchetatorii au descoperit şi arme de foc. Multe dintre utilajele traficate erau ascunse în păduri sau zone greu accesibile din Borşa, înainte de a fi plasate clienţilor din ţară.
Potrivit anchetatorilor, 13 dintre cei 15 suspecţi vizaţi au fost capturaţi. Poliţiştii au recuperat 20 dintre utilajele plasate în ţară, valoarea acestora fiind de circa 1,5 milioane euro. În ţară, utilajele erau vândute la preţuri de până la 100 de mii de euro bucata.
Utilajele erau scoase, de regulă, de pe şantierele din străinătate, chiar cu acordul proprietarilor. După modelul fraudelor la asigurare făcute la autoturisme, în special în Italia, utilajele erau declarate ca fiind furate abia după ce aşa zişii hoţi aveau timp să ajungă în România şi să plaseze marfa. Proprietarul păgubit încasa prima de asigurare pentru furt, reţeaua de traficanţi câştiga circa 30 la sută din preţul real al utilajului iar cumpărătorul din ţară achiziţiona buldozerul la preţuri mult mai mici decât cele de pe piaţă.
Jandarmii sătmăreni au fost solicitaţi să participe la acţiune şi au ajuns în Maramureş în noaptea de miercuri spre joi, în cel mai mare secret. Cel mai probabil ei au participat la descinderile din Borşa, însă informaţiile de acest gen sunt secrete şi sunt cunoscute doar de comandantul Inspectoratului de Jandarmi din Satu Mare.
Tot în cursul zilei de joi, inspectorul general al Jandarmeriei Române, generalul Costică Silion, s-a aflat la Satu Mare, unde a participat împreună cu prefectul Radu Giurcă şi şefii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţul Satu Mare la prezentarea bilanţului activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean pe prima jumătate a anului 2009.
Generalul Costică Silion a apreciat activitatea jandarmilor sătmăreni, insistând totodată asupra îndeplinirii cu fermitate şi angajament a tuturor misiunilor ce sunt încredinţate structurilor de jandarmi pentru creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului.
Totodată au fost stabilite obiectivele de acţiune pentru perioada următoare:
- organizarea şi executarea de acţiuni cu caracter preventiv în zonele preliminate cu risc pentru siguranţa persoanelor şi bunurilor acestora în scopul diminuării faptelor care pot duce la escaladarea stărilor conflictuale;
- organizarea şi executarea unor acţiuni punctuale de către efective de jandarmi şi poliţie pentru prevenirea sustragerii de produse agricole sau comiterii altor fapte antisociale;
- perfecţionarea pregătirii structurilor din subordine pentru compatibilizarea acestora cu alte forţe cu care se cooperează/colaborează, pentru intervenţie la obiectivele din responsabilitatea unităţilor de jandarmi din zona de competenţă sau în alte situaţii prevăzute de lege.
La finalul întâlnirii generalul Costică Silion a felicitat comanda şi cadrele unităţii din Satu Mare pentru rezultatele obţinute.