Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare, purtătorul de cuvânt Paula Gabor și inspectorul de poliție Mihai Pașolea, au menționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă faptul că în perioada 21-26 decembrie peste 200 de polițiști vor acționa pe raza județului pentru supravegherea și fluidizarea traficului rutier, precum și pentru menținerea unui climat de ordine publică.
Potrivit reprezentanților IPJ Satu Mare 90 de patrule de siguranță publică și 40 de polițiști rutieri cu radare și pistorul radar vor fi prezenți la datorie de sărbători pentru fluidizarea traficului rutier și pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.
Inspectorul Mihai Pașolea recomandă ca șoferii și ceilalți participanți la trafic să manifeste maximă prudență și să respecte regulile de circulație.
Șoferilor li se recomandă să circule cu o viteză redusă adaptată permanent la condițiile de drum și să păstreze o distanță mai mare față de vehiculul din fața lor. „Pentru prevenirea accidentelor rutiere recomandăm șoferilor să circule cu o viteză redusă adaptată permanent condițiilor la drum și să păstreze o distață mai mare față de vehiculul din fața lor. Un lucru foarte important este acela de a circula cu luminile de întâlnire aprinse și ziua pe toate categoriile de drumuri, iar în condițiile de ceață densă obligatoriu trebuie folosite și luminile de ceață. Pietonii și bicicliștii și căruțașii trebuie să fie conștienți de faptul că pe timp de ploaie, ceață sau ninsoare abudentă sunt mai greu de observat și trebuie să poarte obligatorie îmbrăcămintea cu efecte reflectorizante.”
De asemenea, în condițiile unui carosabil de acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă conducătorii auto au obligația să circule cu o viteză care să nu depășească o viteză de 30 km/h în localități și 50km/h în afară. „Să își echipeze corespunzător autovehiculele pentru cicuația în condiția de iarnă, anvelopele specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, iar sistemul de dezaburire să fie mereu funcțional. Operatorii de transport care dețin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone au obligația de a monta pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapande omologate pe drumurile pe care circulă.”