Locale Altele
Joi, 29 Octombrie 2020
Joi, 29 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmărenii au făcut drumeții de iarnă alături de Cutezătorii Munților
Cutezătorii Munților  - Marti, 8 Ianuarie 2019

Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, Asociaţia de Tineret, Turism şi Ecologie Cutezătorii Munţilor a dat startul  drumețiilor de iarnă din acest an.

În urma evenimetului public anunțat pe pagina de Facebook a Asociației cât și în presă, 27 de sătmăreni dornici de mișcare au parcurs un traseu pornind de la baza pârtiei Luna Șes spre Vârful Pietroasa.

Drumețiile de iarnă reprezintă o provocare chiar și pentru montaniarzii experimentați. Frigul, zăpada, viscolul, avalanșele sunt factori care nu trebuie neglijați când pleci într-o astfel de aventură. Cu toate acestea, un echipament adecvat, parcurgerea unui traseu fără dificultăți tehnice deosebite, sub supravegherea unor persoane cu experiență, te pot ajuta să trăiești o experiență cu adevărat uimitoare. Acesta este mesajul pe care Cutezătorii Munților au vrut să-l transmită la început de an sătmărenilor.

Un traseu parcurs iarna presupune din start o dificultate mai ridicată și asta a simțit fiecare participant, cu atât mai mult cei ce aveau experiență doar în drumeții de vară. Zăpada mare (de 60-80 cm, pe alocuri ajungând chiar și la un metru)  în care Cutezătorii au croit drum pentru toți participanții a fost doar una dintre marile provocări ale zilei.

După o urcare de mai bine de 3 ore, drumeții au ajuns în Poiana Boroș. Golul alpin a fost neprietenos, de această dată, viscolul și ceața determinând luarea deciziei de întoarcere din traseu.

Chiar dacă punctul terminus -Vârful Pietroasa- nu a fost atins, din motive de siguranță a grupului, experiența s-a dovedit a fi una extraordinară și plină de învățăminte. Am înțeles și de această dată că ,,drumul este destinația” și că ceea ce obții prin forțe proprii este de neegalat. Cei 7 copii prezenți în grup au fost dovada vie a faptului că tenacitatea și perseverența ghidată fac ca imposibilul să fie posibil.

Următorul eveniment de iarnă la care Cutezătorii Munților vă invită va avea loc duminică, 13 ianuarie 2019. Ca în fiecare an din ultimii 18, asociații de profil băimărene, cărora li s-au alăturat în ultimii ani și membrii ai echipei Cutezătorilor, organizează în preajma zilei de 15 ianuarie, o drumeție la Pădurea Eminescu aflată pe Dealul Comja, între Seini și Racșa.

Sătmăreni de toate vârstele (vârsta minimă recomandată fiind de 8 ani) cu condiție fizică medie, cel puțin, sunt așteptați să se alăture în această drumeție culturală.

Traseul va porni din Seini și va avea o durată de aproximativ 4 ore (dus-intors) cu o pauză de masă în Dealul Comja, loc unde se va desfășura și un moment cultural ad-hoc la care sunt invitați să contribuie toți participanții, cu recitări și cântece pe versurile poetului național, Mihai Eminescu.

           

 

Tags: drumetii  iarna  cutezatori  munti  
700 vizite
Distribuie pe