Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, col. Ovidiu Popa, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, activitatea desfășurată și rezultatele obținute de jandarmi în anul 2018.
Acesta a precizat faptul că anul precedent a fost un an greu, încărcat cu misiuni, dar cu rezultate pozitive pe mai multe paliere. „Au fost misiuni cu care noi nu ne-am mai confruntat”.
În anul 2018 unitatea a avut patru pierderi de personal din care trei prin trecere în rezervă și un personal contractual, o fluctuație mai redusă față de anul 2017 când unitatea a avut 20 de pierderi de personal.
Locurilor celor patru jandarmi au fost ocupate deoarece la IJJ Satu Mare au fost repartizați opt absolvenți ai Școlilor de Subofițeri și au fost încadrați doi subofițeri, alți șase subofițeri au sosit prin transfer, iar doi prin funcții de personal contractual. Astfel s-a reuşit acoperirea deficitului de personal, crescând gradul de încadrare de la 87% la 91.47 %.
„Am reușit să-i aducem înspre Satu Mare pe colegii noștri din alte unități care și-au desfășurat activitatea la București pe care i-am recrutat pentru școlile militare, iar după absolvire au fost repartizați la București și am reușit să-i aducem acasă. Procentajul de încadrare a ajuns la 91,5%.”, a declarat inspectorul șef, col. Ovidiu Popa.
Totuși cel mai mare deficit de personal cu care se confruntă IJJ Satu Mare este la ofițeri unde încadrarea este la 67-68%. „Este un impediment în activitatea noastră, dar eu zic că îl gestionăm destul de bine și cu ajutorul altor colegi care au experiență și reușesc să conducă subunități chiar dacă sunt subofițeri.”, a adăugat inspectorul șef.
De asemenea, inspectorul șef a menționat că mai este nevoie de 12 ofițeri, în special pe partea operativă.
Anul trecut unul dintre jandarmi a fost sancționat disciplinar pentru nerespectarea onoarei și demnității militare în situații extra profesionale printr-un comportament inadecvat.
Din punct de vedere al mobilităţii, în anul 2018 unitatea a efectuat casarea a şase autovehicule din dotare, dar a primit patru autoturisme Dacia Duster şi un microbuz de transport efective 8+1 locuri, gradul de înzestrare fiind de aproximativ 65%.
În anul 2018 a fost redactat şi depus la BRCT Suceava un proiect transfrontalier, redactat în comun cu o Unitatea Militară din cadrul Gărzii Naţionale Ucrainene, pentru Creşterea siguranţei cetăţeanului în regiunea transfrontalieră. În cadrul proiectului se doreşte: îmbunătăţirea nivelului de instruire a personalului structurilor partenere, prin efectuarea de exerciţii comune şi transferarea bunelor practici şi creşterea capacităţii operaţionale a structurilor implicate prin dotarea acestora cu materiale specifice.
De asemenea, ofițerul psiholog al unităţii noastre a participat în perioada 16-20.04.2018 la stagiul de mobilitate derulat la Ministerul de Interne din Republica Cehă (Praga) alături de ofițer psiholog din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj.
Anul trecut 15.000 de jandarmi au executat 3.781 de misiuni și au aplicat 2.119 sancțiuni contravenționale din care 1.627 amenzi și 492 avertismente.
Pentru anul 2019 conducerea jandarmeriei și-a propus creşterea performanței activităţilor operative, creşterea operativităţii structurilor unităţii în scopul realizării unei reacţii adecvate în situaţii de stări excepţionale şi în situaţii de urgenţă şi Iniţierea demersurilor specifice, pentru înfiinţarea dispeceratului zonal de monitorizare la nivelul unităţii, în vederea trecerii treptate la executarea misiunii de pază şi protecţie prin procedeul de supraveghere şi intervenţie, la obiectivele din responsabilitate.