Locale Altele
Marti, 28 Septembrie 2021
Marti, 28 Sept 2021
Un vagon cu care au fost deportați evreii, expus în Gara Satu Mare
Florin Răchitan  - Luni, 1 Aprilie 2019

În vara anului 1944, la comanda ocupanților naziști, autoritățile locale horthyste din Satu Mare au evacuat gheto-ul evreiesc amenajat anterior în zona Pieței Mari și au deportat în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau, în șase transporturi consecutive, aproape 13.000 de concitadini de religie iudaică (aproape un sfert din populația de atunci a orașului), cărora li s-au adăugat alți 6.000 de evrei din mai multe localități ale județului.

Într-o singură lună s-a pus capăt, practic, civilizației dezvoltate de comunitatea evreiească prezentă de mai mult de trei secole în această regiune, mulți dintre membrii comunității respective constituind elita intelectuală și economică a orașului și județului, deportarea și exterminarea lor însemnând o pierdere din care Sătmarul nu și-a mai revenit niciodată cu adevărat.

Dintre puținii evrei care au supraviețuit ororilor lagărelor naziste și mai puțini au ajuns acasă la Satu Mare, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, doar pentru a emigra ulterior în nou-înființatul Israel, în SUA sau în alte țări. În prezent, Comunitatea Evreiască din Satu Mare mai numără doar câțiva zeci de membri, majoritatea acestora provenind din familii mixte, dar care păstrează vie flacăra culturii și religiei mozaice în singura sinagogă ce le-a mai rămas în oraș.

Unul dintre vagoanele trenurilor morții a refăcut în sens invers traseul din urmă cu 75 de ani, ajungând într-o tăcere înfiorătoare înapoi în gara din Satu Mare, unde este expus timp de o săptămână, în cadrul unei expoziții itinerante organizate de Fundația ”Marșul Vieții” (Az Elet Menete) din Budapesta, în colaborare cu comunitatea evreiască locală.

În vagonul ”inaugurat” luni în cadrul unei ceremonii la care au participat oficialități locale și invitați de onoare din București și Budapesta sunt expuse fotografii, panouri cu texte informative și obiecte personale ale unora dintre victimele Holocaustului, iar președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, Adrian Beșa, ajutat de un număr mare de tineri sătmăreni voluntari de toate etniile, stau la dispoziția vizitatorilor cu informații despre acele vremuri de tristă amintire. Vagonul va rămâne în Gara Satu Mare până în 7 aprilie.

A fost un eveniment emoționant, care a oferit prilej și pentru o întâlnire cu adevărat istorică între fostul consilier local Nits Janos, ai cărui părinți de origine armeană au salvat evrei ascunzându-i în propria lor casă din Gherla, asumându-și astfel riscul de fi ei înșiși executați, și un supraviețuitor sătmărean al Holocaustului, Forgacs Janos, care au depănat împreună amintiri ascultate cu sufletul la gură de mulțimea surprinzător de mare de tineri prezenți la eveniment.


Tags: vagon  deportare  evrei  gara  satu mare  
1016 vizite
Distribuie pe