Locale Altele
Vineri, 26 Februarie 2021
Vin, 26 Feb 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Programul manifestărilor dedicate Zilei Imnului Național
Prefectura Satu Mare  - Marti, 23 Iulie 2019

Manifestările dedicate zilei de 29 Iulie – “Ziua Imnului Național” se vor desfășura luni după următorul program:

orele 10.00 Municipiul Satu Mare - pe platoul din Piața 25 Octombrie 

primirea  prefectului;

intonarea imnului de stat;

binecuvântare și rugăciune pentru poporul român rostite de preotul militar;

alocuțiune privind versurile Imnului Național al României, scurt istoric și semnificații;

-orele 11.00  Municipiul Satu Mare – la Cercul Militar Satu Mare, str. Petőfi Sándor, nr. 11 va avea loc un eveniment cultural care va prilejui prezentarea a două cărţi apărute în contextul Centenarului şi expoziția de pictură: “Semnele credinței” coordonată de Cristina Gloria Oprișa.

Dublul eveniment editorial este organizat de Instituția Prefectului – Judeţul Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană Satu Mare, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Asociația Civică „Tempora” Satu Mare.

Acesta  se derulează pentru a marca Ziua Imnului Național al României și va aduce în atenția publicului sătmărean două cărți recent apărute în peisajul editorial românesc: „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, semnată de Maria Someșan, și „Emil Rebreanu, eroul de la Ghimeș-Făget”, volum semnat de Ioan Lăpușneanu.

Cele două volume vor fi prezentate publicului sătmărean de către Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, prof. Teodor Curpaș și Col. (r.) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice „Tempora”.

Volumul „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, apărut în Anul Centenarului Marii Uniri, la Editura Altip din Alba Iulia, este considerat a fi unul documentar care degajă profunzimea sentimentelor de unire, libertate și credință. Prof. Teodor Curpaș, într-un articol recent prin care semnalează apariția acestei lucrări spune că Maria Someșan vine din Cluj- Napoca în Satu Mare cu o frumoasă și utilă carte. (...) Pusă la dispoziția sătmărenilor, formează o largă oglindă      a orizontului patriei, a faptelor demne de aprecieri. Prin carte, parcă reînvie utilizarea acestui substantiv „patrie” și a derivatelor lui, pentru că a fost dat uitării, de sus și până jos!

Ediția postumă a lucrării „Emil Rebreanu, Eroul de la Ghimeș-Făget”, semnată de Ioan Lăpușneanu și îngrijită de Ioan Pintea, reprezintă un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița‐Năsăud. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca în anul 2018 și beneficiază de un studiu introductiv semnat de Ion Cârja.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții instituțiilor publice locale și județene, manageri și directori de instituții, scriitori și oameni de cultură, profesori, jurnaliști și toți sătmărenii cu preocupări în studiul istoriei naționale.

 

Tags: ziua imnului national  program  manifestari  satu mare  
475 vizite
Distribuie pe