Locale Altele
Miercuri, 3 Iunie 2020
Mie, 3 Iun 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Maria Răducanu, Petra Acker and the band și Eztįn la Vetiș Fish Fest
Ghiberti Events  - Duminica, 18 August 2019

Abia ce vor începe sătmărenii să se obișnuiască un pic cu prima lună calendaristică de toamnă și (aproape) imediat vor avea ocazia să mănânce, chiar și gratuit, pe săturate - nu numai să guste! - din ciorbe de pește tradițional-pregătite și din alte bunătăți preparate din subiectul principal – peștele - al primului festival culinar pescăresc adevărat din județ, VETIȘ FISH FEST.

În data de 7 septembrie, la Vetiș, acest eveniment special va mai oferi sătmărenilor, pe lângă produse pescărești preparate la fața locului de profesioniști în domeniu (inclusiv din Delta Dunării!) și cele mai bune și rafinate vinuri produse în județul Satu Mare – o combinație irezistibilă, nu-i așa?

Iar pentru a avea o atmosferă ambientală creatoare de bună dispoziție și îmbiind la degustări multiple ale preparatelor din pește gătite chiar la fața locului, evident că e nevoie și de muzică. De muzică bună, nu de zgomote de fond unidirecționale (adică venind de pe vreo scenă și atât).

În acest scop, organizatorii VETIȘ FISH FEST s-au asigurat că oferă sătmărenilor, veritabili profesioniști în domeniu. Ambientul sonor al întregului eveniment va fi creat de Remus Miron (un designer muzical la fel de neconvențional și de empatic precum e, de fapt, tot acest festival la care sunt invitați sătmărenii). În plus, o serie remarcabilă de artiști vor contribui la crearea, pentru toți cei prezenți, a acelei stări de bună dispoziție, relaxare și chef de viață care este, în esență, scopul principal al acestui eveniment gastronomico-muzicalo-pescăresc.

Un astfel de artist este Maria Răducanu: o cantautoare și cântăreață cu voce realmente extraordinară, cu o largă deschidere interpretativă, combinând jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și fado cu muzică popular românească. Poate să treacă de la blues la folclor, de la jazz la cântece de pahar, de la fado la strigături, din salon în mahala. Şi o face într-o curgere atât de firească, de suplă, încât aromele se-nnoadă lichid într-un unic şuvoi limpede, din care nu se pot strecura decât emoţiile.

Cineva, cândva, spunea că să asculţi muzică înseamnă, de fapt, să asculţi ce se întâmplă în tine atunci când se-aude muzica. Astfel că, printre interpreții neconvenționali care vor fi la VETIȘ FISH FEST sunt Petra Acker and the band – cei care știu să facă să se “întâmple” foarte multe (și plăcute) lucruri în starea de spirit a celor care-i ascultă.

Și acum vă dezvăluim și una dintre surprizele de ultim moment ale organizatorilor primului festival culinar pescăresc din județul Satu Mare: la VETIȘ FISH FEST va fi prezentă și – tot neconvenționala, evident – formație maghiară Eztán din Târgu Mureș. Stilul antrenant-popular, ușor ironic, plin de aplomb, se potrivește perfect cu întreaga atmosferă pe care organizatorii doresc să o ofere tuturor participanților la acest eveniment.

Buuun. Să recapitulăm un pic. La VETIȘ FISH FEST se vor desfășura trei concursuri mari, late și captivante. Primul va începe chiar în dimineața zilei de 7 septembrie – e vorba de o competiție de pescuit care va avea loc chiar pe malul Someșului (cu înscrieri gratuite). A doua întrecere va fi una culinară, între o echipă din România și una din Ungaria, bucătarii respectivi trebuind să utilizeze exclusiv rețete pescărești tradiționale pentru a convinge publicul și juriul de adevărăciunea savorii unor ciorbe de pește care își merită celebritatea păstrată peste timp. Și va  mai fi o competiție specială care se va desfășura între master-chefi ai mai multor restaurante selecte din Satu Mare, concurs având ca element central tot peștele – doar că în acest caz va exista și o probă în care vor fi prezentate și rețete moderne de gătire a acestuia, nu doar cele păstrate de generații la rând.

De asemenea, VETIȘ FISH FEST va oferi și numeroase ocazii de răsfățare a copiilor sătmărenilor, ocazii în care teatrul de păpuși și marionete sau participarea directă a acestora la o mulțime de jocuri interactive reprezintă doar o mică parte din tot ceea ce organizatorii festivalului au pregătit special pentru ei.

Festivalul are drept obiectiv promovarea consumului de pește prin pescuit și acvacultură, protejarea mediului înconjurător, promovarea zonei și al patrimoniului cultural, iar noi considerăm că putem realize asta prin melanjul dintre educație, cultură și tradiții”, declară primarul comunei Vetiș, Iuliu Ilyes.

Proiectul este finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

Titlul proiectului: Dezvoltare durabilă prin valorificarea resurselor locale în comuna Vetiș.

Beneficiar: Primăria Comunei Vetiș.

312 vizite
Distribuie pe