Locale Altele
Miercuri, 5 August 2020
Mie, 5 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Spitalul Județean de Urgență Satu Mare participă la un studiu multicentric asupra pancreatitei la nivel mondial
Spitalul Județean de Urgență Satu Mare  - Luni, 23 Septembrie 2019

Cu ajutorul sătmărencei Dobai Bernadett Miriam, o tânără studentă în anul 5 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare i-a parte la PINEAPPLE, un studiu multicentric la care participă spitale din SUA, Ungaria, Israel și România. 

În centrul cercetării este pancreatită, o boală relativ frecventă, reprezentând aproximativ 10% din cauzele de internare (din totalul urgențelor chirurgicale abdominale).

Severitatea pancreatitei variază de la ușoară (resimțită de pacient ca disconfort abdominal) până la severă.

În cazurile foarte severe, se poate instala insuficiență multiplă de organe și poate duce chiar și la deces. Din acest motiv obiectivul acestei cercetări este de a îmbunătăți metodele diagnostice și terapeutice.

Cercetarea este condusă de Centrul de Medicină de Translație a Universității din  Pecs, Ungaria,care colaborează cu spitale și centre universitare din străinătate. În România, pe lângă centrele universitare, a fost inclus și Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

Pentru Spitalul Județean de Urgență Satu Mare cercetările și studiile sunt făcute de Dr.Markovits Mihai, medic primar gastroenterolog, șef de secție Gastroenterologie, care a declarat: “Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Craiova colaborează cu cercetătorii centrului din Pecs. Dobai  Bernadett Miriam, studenta sătmăreancă în  anul 5 la Medicina Generală la Târgu Mureș, m-a contactat în legătură cu o posibilă colaborare a spitalului nostru la acest studiu de cercetare. Cu acordul domnului manager Marc Adrian și ajutorul doamnei dr. Moldovan Adriana, medic șef secție UPU și echipei de informaticieni a fost posibilă colectarea datelor necesare pentru studiu, astfel având oportunitatea de a participa într-un studiu multinațional despre pancreatita acută. În total, 6547 depacienți au fost incluși în studiu și cei din centrul de cercetare au fostfoarte mulțumiți de calitatea datelor și sunt deschisi la colaborări pe viitor.”

Cea care a făcutposibilă această colaborare, sătmăreanca Dobai Bernadett Miriam, afirmă:“Participând la un curs organizat în Târgu Mureș de reprezentanții centrului de cercetare din Pecs, despre studiile actuale în desfășurare, mi-a venit ideea să iau legătura cu cei din Pecs în vederea unei colaborări cu Spitalul Judeațeande Urgență din Satu Mare. Mi-am dorit să încercăm să participăm și noi, cei din Satu Mare, la studii în care sunt incluse de obicei centrele universitare. Acesta creează și un precedent pentru următoarele studii și pentru întărirea relației cu alte spitale și centre Universitare.”

Conducerea SpitaluluiJudețean de Urgență Satu Mare mulțumește tuturor celor implicați și dorește caprin asftel de participări să inoveze și să crească cât mai mult calitatea actului medical pentru satisfacția pacienților și acceptă cu brațele deschiseorice propunere de colaborare.

 

546 vizite
Distribuie pe