Locale Altele
Sambata, 4 Februarie 2023
Sam, 4 Feb 2023
Soții Bertici, sătmărenii care au făcut un Crăciun Ardelenesc în capitala Siberiei
Florin Răchitan  - Miercuri, 25 Decembrie 2019

Porniți într-o expediție până la polul frigului din Siberia într-o Dacia Duster, pentru care mulți i-au considerat nebuni, soții Bertici Attila și Kinga din Satu Mare au realizat deja mult mai mult decât o călătorie extravagantă al cărei rost puțini îl înțeleg.

Ei au devenit ambasadori de facto ai României și, implicit, ai Sătmarului, mai ales după ce au organizat un autentic Crăciun Ardelenesc în restaurantul unuia dintre prietenii pe care i-au făcut în capitala Siberiei, Novosibirsk.

Acesta este un oraș cu 3 milioane de locuitori (deci mai mare decât Bucureștiul) aflat cam la jumătatea traseului de vreo 25.000 de km pe care îl parcurg până în satul în care s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din lume (-67,7 grade Celsius), Oymiakon, aflat în pustietatea siberiană, dincolo de cercul polar arctic.

La invitația prietenilor pe care și i-a făcut Attila în timpul expediției de anul trecut, pe care a parcurs-o împreună cu fiul său până la Vladivostok, pe țărmul Oceanului Pacific, soții Bertici au rămas timp de o săptămână la Novosibirsk, cu scopul de a echipa Dusterul botezat NEO în atelierul auto al mecanicului Serghei pentru a face față condițiilor cumplite din Siberia Sălbatică, dar și pentru a pregăti o cină autentică ardelenească de Crăciun în restaurantul lui Daniil.

Seara transilvană le-a întrecut așteptările, restaurantul fiind complet rezervat atât de membrii micuței comunități de români și basarabeni stabiliți acolo datorită oportunităților profesionale, dar și de foarte mulți ruși interesați de acest eveniment inedit.

De-altfel, în promovarea evenimentului au fost ajutați și de un articol apărut în cel mai citit ziar online din Siberia, al cărui reporter le-a luat un interviu imediat ce a aflat că au sosit la Novosibirsk, iar pe post de translator a fost frumoasa Galina, o rusoaică îndrăgostită de România, care s-a trezit cu sute de cereri de prietenie, pe contul ei de Facebook, de la bărbați români, după ce a apărut în vlogurile postate zilnic de soții Bertici pe canalul de Youtube al expediției ;))

Cunoscută în Satu Mare de la școala proprie de gătit și de la emisiunile gastronomice pe care le realizează la televiziunile locale, Kinga a gătit gulaș la ceaun, sarmale cu mămăligă, costițe cu umplutură, iar la desert kurtos kalacs, pe care bucătarii ruși au învățat să-l prepare cu mare îndemânare.

DJ-ul serii a fost Attila, cunoscut cântăreț de muzică maghiară de petrecere și managerul celei mai solicitate firme specializate în tehnică de scenă la evenimentele festive din județul Satu Mare. De data aceasta, el i-a încântat pe oaspeții ruși cu o selecție de colinde românești de pe link-urile de Youtube trimise cu sutele de followeri din țară și din toată Europa, care l-au impresionat până la lacrimi și l-au făcut să uite un episod mai neplăcut în care unii mai fără altă ocupație l-au atacat, sub anonimatul asigurat de mediul online, cu înjurături xenofobe.

Rușii s-au lins pe degete după ce au servit preparatele specifice bucătăriei ardelenești, stropite cu nelipsita pălincă de 55 de grade, de la vecinu, pe care Attila a cărat-o în flacoane până în mijlocul Siberiei ;))

Despre ce rezultate va avea în viitor această campanie de promovare, atât a României în această parte îndepărtată a lumii, cât și a Rusiei în regiunea noastră, datorită soților Bertici, ne putem da seama atât din numărul de peste 10.000 de abonați pe canalul lor de Youtube, cât și din sutele de întrebări pe care le primesc pe contul lor de Facebook despre modalitățile de a ajunge la Novosibirsk cu avionul sau cu trenul. În viitorul apropiat se așteaptă o creștere semnificativă a numărului de oaspeți români în restaurantul lui Daniil, dar și al turiștilor ruși în Transilvania ;))

După seara magică de la Novosibirsk, soții Bertici își continuă călătoria spre Yakutia, iar traseul lor poate fi urmărit printr-o aplicație cu transmisie Live de pe satelit. Drum bun în continuare! Sunteți printre puținii care ne oferiți motive de mândrie adevărată!

Tags: bertici  siberia  novosibirsk  
3030 vizite
Distribuie pe