Locale Altele
Duminica, 25 Octombrie 2020
Dum, 25 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Marele luptător pentru unirea tuturor românilor, dr. Vasile Lucaciu, comemorat la Apa
Prefectura Satu Mare  - Marti, 21 Ianuarie 2020

Împlinirea a 168 de ani de la naşterea preotului dr. Vasile Lucaciu, "Leul de la Siseşti", a fost marcată marți la casa memorială din comuna Apa.

Directorul Cancelariei Prefectului, Adrian Cozma, a participat în comuna natală a marelui patriot și om de stat dr. Vasile Lucaciu la comemorarea a 168 de ani de la nașterea acestuia, unde a depus o jerbă de flori la bustul marelui luptător pentru unirea tuturor românilor.

Dr. Vasile Lucaciu a fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Intră de tânăr în viaţa politică şi desfăşoară o amplă şi intensă activitate politică, luptând cu dinamism pentru desăvârşirea drepturilor naţionale ale românilor din Transilvania.

În anul 1887 a fost ales membru în comitetul Partidului Naţional Român din Transilvania. Împreună cu alţi membri ai comitetului P.N.R. din Transilvania pregătesc şi tipăresc textul Memorandumului din 1892, care va fi înaintat împăratului Austro-Ungariei de la Viena, Francisc Joseph I, cu iscăliturile a 300 de personalități ale comunității românești din Ardeal.

Acest act denunţă politica intolerantă şi abuzurile săvârşite de guvernele de la Budapesta faţă de poporul român. Împăratul refuză Memorandumul şi-l trimite guvernului de la Budapesta, care înscenează un proces de "trădare" autorilor Memorandumului. Procesul se încheie cu condamnarea autorilor la închisoare. Cea mai mare pedeapsă o primeşte Vasile Lucaciu, fiind considerat principalul vinovat.

Astfel, "Leul de la Siseşti", după cum era denumit de popor, datorită tenacităţii şi capacităţii de luptă pentru drepturile naţionale ale românilor ardeleni, revine pentru a doua oară în temniţa de la Seghedin, în mai 1894. Rămâne unul dintre cei mai mari luptători ardeleni pentru drepturile românilor din întreaga Transilvania.

Tags: comemorare  lucaciu  apa  
950 vizite
Distribuie pe