Prof. univ. dr. Daniel David a fost ales marți în funcția de rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, întrunind 1.026 de voturi (71,35%) din numărul total de 1.403 de voturi valabil exprimate.
Candidații înscriși în competiție, prof. univ. dr. Daniel David, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, respectiv pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, fost preşedinte al Senatului UBB în perioada 2012-2020, și-au prezentat programele manageriale în cadrul întâlnirilor organizate în facultățile Universității, precum și cu ocazia dezbaterii publice organizate la finalul campaniei.
Programul „ProUBB+ / UBB - Universitate de clasă mondială (world-class) prin încredere și deschidere” al candidatului ales pentru a deţine funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai în perioada 2020-2024 poate fi consultat accesând link-ul https://danieldavid.ro.
Originar din satul Chilia din județul Satu Mare, unde s-a născut în 1972, Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai și preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health.
În prezent este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New-York şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală.
A fost consilier personal pentru cercetare/ştiinţă al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice (2005 şi 2016), iar în anul 2008, la propunerea autorităţii naţionale pentru cercetare ştiinţifică, a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.
Activitatea sa de cercetare s-a centrat în jurul mai multor teme importante din domeniul psihologiei clinice și psihoterapiei. Atât la nivel național, cât și internațional, a fost un promotor al psihoterapiei validate științific, luând în considerare atât eficiența intervențiilor psihologice, cât și teoria pe care se bazează aceste intervenții, publicând în anul 2011 un nou sistem de referință pentru evaluarea statutului unei forme de psihoterapie pentru o tulburare mentală specifică.
Profesorul Daniel David este cel mai citat psiholog român în literatura internațională de profil, conform Asociației Ad-Astra a Cercetătorilor din România. De asemenea, începând cu anul 2009, este reprezentantul României în Fundația Europeană pentru Știință, în Board-ul Științelor Socio-Umane.