La miezul nopții de luni spre marți, Ungaria și-a închis ermetic granițele, permițând intrarea în țară doar celor care au cetățenie maghiară.
Câteva sute de cetățeni români din diaspora au avut noroc și, având în vedere că măsura anunțată de autoritățile maghiare i-a găsit în tranzit prin Ungaria, au reușit să ajungă până la punctele de trecere a frontierei din județul Satu Mare.
În același timp, alte sute de diaporeni, mai puțin norocoși, au rămas blocați toată noaptea la granița dintre Austria și Ungaria, la punctul de trecere a frontierei de la Hegyeshalom. Între aceștia se află și mulți sătmăreni. Teoretic, conform regulamentelor interne ale Uniunii Europene, acestora ar trebui să li se asigure condiții pentru a tranzita țara vecină ca să ajungă în România, dar practic încă nu s-a găsit o soluție pentru ei.
Potrivit comunicatului oficial al Prefecturii Satu Mare, în perioada 16.03.2020, ora 19,15 - 17.03.2020, ora 7,15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 886 persoane (753 români, 83 moldoveni, 4 ucraineni), dintre care 709 persoane au declarat că au venit/tranzitat din zonele afectate de coronavirus: Germania (149), Olanda (41), Belgia (56), Spania (15), Franța (58), Marea Britanie (75), Austria (294), Norvegia (6), Elveția (2), Slovenia (1), Suedia (12).
Dintre cele 119 de persoane controlate de către reprezentanții DSP Satu Mare, nicio persoană nu a fost escortată de către lucrători IJJ-IPJ la centre de carantină, iar unui număr de 709 persoane (SV (85), TM (1), BT (44), SM (140), MM (161), VN (1), MH (1), BN (33),IS (59), SJ (14), CJ (10), AG (3), HG (9), VS (15), DB (2), IF (1), GL (2), GJ (3), MS (12), GR (2), BC (4), NT (5), BZ (4), TL (1), BH (8), OT (1), AB (1), 87 persoane în tranzit, (83 către Republica Moldova și 4 către Ucraina) li s-a recomandat izolarea la domiciliu.
Din comunicarea purtată între cele două poliții de frontieră, română și maghiară, în ultimele 12 ore au intrat în țară cetățenii români care se aflau în tranzit pe teritoriul Ungariei. Începând cu ora 00,00, intrarea în Ungaria pentru toți cetățenii străini a fost sistată, de asemenea, și părăsirea țării de către cetățenii maghiari. Astfel, în următoarea perioadă ne așteptăm la o scădere abruptă de trafic în punctele de frontieră.
Comunicat
privind publicarea de catre Comisia Europeana a unor linii directoare referitoare la gestionarea frontierelor si libera circulatie a bunurilor in contextul situatiei generate de virusul SARS-CoV-2
Ministerul Afacerilor Externe saluta adoptarea de catre Comisia Europeana, la 16 martie 2020, a unui set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor in vederea protectiei sanatatii si asigurarii disponibilitatii bunurilor si a serviciilor esentiale, in contextul creat de virusul COVID-19. Adoptarea acestor linii directoare se datoreaza inclusiv demersurilor efectuate in ultimele zile de catre MAE, prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei de la Bruxelles, in contextul blocajelor inregistrate la frontierele unor state europene in privinta tranzitului transporturilor rutiere de marfa.
Liniile directoare contin principiile necesare unei abordari integrate la nivelul tuturor statelor membre a gestionarii eficiente a frontierelor si sunt menite a asigura protejarea sanatatii, in paralel cu mentinerea integritatii si functionalitatii Pietei interne. In mod concret, documentul publicat de catre Comisia Europeana acopera urmatoarele domenii: transportul de bunuri si servicii, furnizarea de bunuri, masurile din domeniul sanatatii, gestionarea frontierelor externe ale Uniunii si a frontierelor interne ale spatiului Schengen. Comisia Europeana pune accentul pe transparenta, proportionalitatea si caracterul non-discriminatoriu al masurilor impuse de statele membre pe domeniile vizate in contextul crizei generate de virusul COVID-19.
In privinta liberei circulatii a persoanelor, liniile directoare prevad, inter alia, urmatoarele:
• obligatia statelor membre de a permite intotdeauna accesul propriilor cetateni si al rezidentilor, precum si obligatia de a facilita tranzitul altor cetateni si rezidenti UE care revin in statul de resedinta; obligatia de a nu refuza intrarea pe teritoriul national a persoanelor care sunt vizibil bolnave, insa cu aplicarea de masuri corespunzatoare de protejare a sanatatii publice; posibilitatea solicitarii ca persoanele care se intorc dintr-o zona afectata sa fie plasati in auto-izolare, similar cu masurile aplicate propriilor cetateni; etc.
Pentru a nu incadra articolul la fake news va rog sa ne comunicati si care sunt regulamentele interne ale Uniunii Europene, conform carora, asa cum spuneti ar trebui sa li se asigure conditii pentru a tranzita tara vecina ca sa ajunga in Romania?