Locale Altele
Joi, 25 Aprilie 2024
Joi, 25 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ziua Pompierilor, sărbătorită la Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 11 Septembrie 2009

La 13 septembrie se împlinesc 161 de ani de la eroica bătălie de pe Dealul Spirii din Bucureşti, unde o mână de pompieri au ţinut piept armatei otomane sosite să înăbuşe în sânge Revoluţia Română de la 1848.

 

De atunci, 13 septembrie este sărbătorită în România ca Ziua Pompierilor, omagiindu-se astfel memoria eroilor căzuţi în bătălia de pe Dealul Spirii.

 

În acest an, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare şi-au sărbătorit ziua în avans, aniversând totodată şi 41 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari în judeţul nostru.

 

În onoarea acestei sărbători, vineri a fost Zi Deschisă la sediul ISU „Someş”, sătmărenii având ocazia să viziteze o expoziţie cu tehnica de luptă aflată în dotarea pompierilor.

 

Manifestările oficiale au început la amiază, când comandantul unităţii, colonelul Iulian Burz a făcut o scurtă prezentare a activităţii subordonaţilor săi în faţa oficialităţilor judeţene care au onorat cu prezenţa acest eveniment: senatorul Valer Marian, deputatul Gheorghe Buda, subprefecţii Aurelia Fedorca şi Gabriel Leş, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Adrian Ştef, precum şi primarul Iuliu Ilyes.

 

În discursul rostit în faţa ofiţerilor şi cadrelor militare, senatorul Valer Marian a subliniat faptul că pompierii au avut mereu un plus de abnegaţie şi apropiere de oameni în comparaţie cu reprezentanţii celorlalte structuri ale Ministerul Administraţiei şi Internelor, în timp ce subprefectul Gabriel Leş le-a adus tuturor aminte de sublocotenentul post-mortem Lisnick Barth, căzut la datorie în vara anului trecut, în timp ce lupta cu flăcările la un incendiu în comuna Petreşti.

 

În cadrul acestei manifestări a avut loc şi ceremonia avansării în grad înainte de termen a ofiţerului Constantin Ganea, precum şi a cadrelor militare Alexandru Ţunaş, Lokos Zoltan, Ştefan Borbely şi Pavel Burdea.

 

În continuare au fost acordate cupe, medalii şi diplome tuturor pompierilor şi colegilor lor din alte structuri ale MAI care au obţinut rezultate remarcabile la diferite concursuri sportive, precum şi formaţiunilor locale de pompieri voluntari din comunele judeţului care s-au remarcat la concursurile de profil, formaţiunilor de pompieri de la marile societăţi comerciale, precum şi elevilor de la şcolile sătmărene participante la competiţia naţională „Prietenii Pompierilor”.

 

Diplome au primit şi membrii delegaţiilor instituţiilor similare din judeţele vecine din Ucraina şi Ungaria, care au fost prezenţi ca oaspeţi la sărbătoarea colegilor lor sătmăreni.

Tags: ziua  pompierilor  sarbatoare  
2680 vizite
Distribuie pe