Locale Altele
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Mie, 29 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cristina Bala, director executiv al Asociației Stea a fost distinsă cu premiul „Profesionist din cadrul ONG”
Asociția Stea  - Luni, 21 Decembrie 2020

Cristina Bala, director executiv al Asociației Stea a fost distinsă cu premiul „Profesionist din cadrul ONG” în Galei de Decernare „Premiile Drepturilor Copilului Korczak", EDIŢIA a-XI-a organizată săptămâna trecută de către Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și Institutul Polonez din București.

Acest eveniment, găzduit în mod tradițional de către Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din București, s-a desfășurat în contextul pandemiei Covid-19 în format online cu participarea a peste 100 de reprezentați din domeniul social din țară. Competiția anuală ”Premiile Drepturile Copilului Korczak” a devenit o marcă cunoscută și recunoscută la nivel național și internațional, un eveniment anual foarte important pentru sectorul public, privat și massmedia din România.

Premiile Drepturilor Copilului poartă numele celebrului pedagog polonez de origine evreiască Janusz KORCZAK, considerat părintele drepturilor copilului.

Aceste premii reprezintă o recunoaștere pentru persoanele cu activitate remarcabilă în sfera promovării, protecției şi monitorizării drepturilor copilului, persoane care lucrează pentru sau împreună cu copiii din România în vederea respectării drepturilor acestora.

Ca în fiecare an, competiția a cuprins și de această dată 5 categorii, fiind desemnați câștigători cei mai activi oameni din domeniul protecției copilului din 2020, un an greu, cu multe provocări:

• Premiul dedicat unui „Profesionist din cadrul instituțiilor/autorităților publice locale și centrale” a fost acordat d-nei Loredana Dorobanțu, director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – Buzău.

• Premiul pentru „Jurnalism în domeniul drepturilor copilului” a fost acordat d-nei Diana Oncioiu, reporter la publicația alternativă Dela0.

• Premiul ”Profesionist pentru întreaga sa carieră dedicată promovării și protejării drepturilor copilului” a fost acordat d-nei Aurora Vatamaniuc, Președinte Executiv al Fundației Star of Hope România.

• Premiul „Dr. Alexandra Zugrăvescu” dedicat unui tânăr debutant a fost acordat d-lui Andreeas Novacovici, Președinte al Consiliului Tinerilor Instituționalizați

• Premiul ”Profesionist din cadrul organizațiilor neguvernamentale” a fost acordat d-nei Cristina Bala, Director Executiv al Asociației Stea din Satu Mare Juriul din acest an a fost format din profesioniști de la nivel național din domeniul social dar și al massmediei :

• Oana Clocotici – asistent social

• Oana Crăciun – specialist în comunicare

• Oriana Goleanu – asistent social

• Ionuț Jugureanu – sociolog •

 Mihai Rădulescu – jurnalist

• Mihaela Sandu – specialist în comunicare

Trofeele decernate câștigătorilor sunt creații unice ale artistei Anca Benera și au fost oferite de către Institutul Polonez București.

Distincția acordată doamnei Bala reflectă munca importantă a întregii echipe a Asociației Stea la Satu Mare în direcția sprijinirii incluziunii sociale a unora din cele mai vulnerabile persoane care trăiesc în zone urbane marginalizate.

Asociația Stea susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale.

Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte.

Din 2016, munca Asociației Stea se concentrează pe sprijinirea incluziunii sociale a comunității marginalizate din cartierul Sătmărel al municipiului Satu Mare, alcătuită din peste 400 de persoane care se confruntă cu grave probleme sociale :

• Condiții de viață precare, capacitate redusă a familiilor sărace de a-și acoperi nevoile de bază

• Nivel extrem de redus de școlarizare a populației marginalizate, abandon școlar timpuriu

• Capacitate redusă a adulților de integrare în muncă

• Surse de venit precare și instabile

• Probleme majore privind respectarea drepturilor copilului în familiile sărace Fără o intervenție aprofundată asupra problemelor complexe cu care se confruntă persoanele vulnerabile, acestea riscă să rămână pe termen lung o povară pentru societate, clivajele dintre diferitele pături sociale adâncindu-se continuu, iar amploarea fenomenelor negative luând proporții: copii neglijați, exploatați, abandonați; delincvență, consum și trafic de droguri; violență...

Toate aceste probleme afectează nu doar oamenii din zona urbană marginalizată, ci și ceilalți cetățeni și generează costuri pentru comunitatea locală (copii instituționalizați, beneficii sociale pentru diferite categorii de persoane vulnerabile conform legii, ajutoare de diverse tipuri, probleme de delincvență, etc...).

Provocarea pe care și-o asumă Asociația Stea este aceea de a contribui la dezvoltarea de soluții viabile, care să activeze potențialul acestor oameni, pentru ca ei să ajungă în cel mai scurt timp să devină cetățeni activi ai comunității locale transformându-se din consumatori de resurse, în contributori la bunul mers al societății.

Experții din domeniul social, la nivel global, consideră că nu există altă soluție miraculoasă pentru ieșirea din sărăcie, decât educația.

Vorbim însă de o educație de calitate, care să fie capabilă să asigure răspuns eficace la nevoile persoanelor vulnerabile, să le implice activ și să le ancoreze treptat într-un proces de dezvoltare pe termen lung, capacitându-i să depună eforturi pentru îmbunătățirea durabilă a situației lor și incluziune socială. Tocmai de aceea, Asociația Stea acționează în paralel pe 3 direcții fundamentale : susține educația copiilor, asigură educație parentală și sprijină adulții în integrarea în muncă și/sau antreprenoriat.

În contextul foarte dificil al anului 2020, Asociația Stea, a reușit să atragă importante resurse de la partenerii din țară și din străinătate, asigurând o intervenție aprofundată atât pentru a răspunde nevoilor de bază a persoanelor vulnerabile, a căror situație de precaritate s-a adâncit mult în contextul pandemiei Covid-19, cât și pentru a continua munca de educație și dezvoltare.

Principalele rezultate atinse pe parcursul anului 2020 sunt :

Răspuns la nevoile de bază:

• Oferirea de pachete cu alimente de bază, produse de igienă, rechizite și dulciuri pentru copii pentru un număr total de 412 persoane din 105 familii vulnerabile, cu sprijin financiar din partea Ambasadei Franței în România și a organizațiilor Solidarité Enfance Roumanie, Kinderen in Satu Mare, Aide et Action, Grenoble Isère Roumanie, sprijin material din partea asociației Îngeri pentru Suflete din Timișoara, a asociației Banca Regională Pentru Alimente Oradea, a asociației Acces la Viitor din Satu Mare și a altor donatori / sponsori și sprijin logistic din partea Direcției de Asistență Socială Satu Mare

• Oferirea de medicamente și finanțate pentru acces la servicii medicale pentru 307 persoane vulnerabile cu sprijin financiar din partea unei fundații elvețiene și a organizațiilor Aide et Action, Grenoble Isère Roumanie, Solidarité Enfance Roumanie și Kinderen in Satu Mare Educație și dezvoltare: • Asigurarea accesului a 66 de copii la programe de educație non-formală, educație remedială (literație și matematică), programe de dezvoltare a abilităților de viață și activități sportive (șah, dans, fotbal) cu sprijinul organizațiilor Aide et Action, CCFD-Terre Solidaire, Grenoble Isère Roumanie și Solidarité Enfance Roumanie și a partenerului local Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare • Asigurarea de servicii sociale aprofundate pentru 20 de copii în cadrul „Centrului de zi Stea pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi” cu finanțare din partea Direcției de Asistență Socială Satu Mare și a organizațiilor Aide et Action, Grenoble Isère Roumanie, Solidarité Enfance Roumanie • Asigurarea accesului a 66 de copii la programe de educație non-formală, educație remedială (literație și matematică), programe de dezvoltare a abilităților de viață și activități sportive (șah, dans, fotbal) cu sprijinul organizațiilor Aide et Action, CCFD-Terre Solidaire, Grenoble Isère Roumanie și Solidarité Enfance Roumanie și a partenerului local Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare.

• Asigurarea de echipamente pentru acces la educația online pentru copiii din 34 de familii cu sprijinul Rotary Club Satu Mare, a Ambasadei Franței în România și al asociației Acces la Viitor

• Dezvoltarea abilităților pentru un stil de viață sănătos a 24 de copii și 24 de părinți din Sătmărel prin intermediul proiectului „Școala din grădină” finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

• Dezvoltarea abilităților de viață și de muncă a 11 tineri NETTs din Sătmărel prin ateliere de croitorie și programe de dezvoltare realizate în cadrul proiectului „Tineri împuterniciți – competențe pentru incluziune”, finanțate de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare în cadrul concursului local de proiecte de tineret 2020.

• Dezvoltarea abilităților parentale a 11 mame și a abilităților de muncă a 11 tineri vulnerabili prin accesul la programul de terapie ocupațională prin horticultură în cadrul „Centrului de zi Stea pentru integrare/reintegrare socială” și implicarea în activitatea de economie socială „Grădina Stea”, cu sprijinul financiar al organizațiilor Aide et Action, Grenoble Isère Roumanie și Solidarité Enfance Roumanie și susținere din partea autorităților locale sătmărene care pun la dispoziție gratuită Asociației Stea terenul pe care cu finanțare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, a fost înființată în 2015, grădina Asociației Stea. „Sunt extrem de onorată și emoționată pentru premiul la categoria „Profesionist din cadrul ONG”, cu care am fost distinsă în cadrul Galei de Decernare „Premiile Drepturilor Copilului Korczak", EDIŢIA a-XI-a.

„Mulțumesc juriului format din profesioniști de la nivel național pentru această deosebită apreciere ! Mulțumesc Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și Institutului Polonez din București pentru acest eveniment deosebit și toată activitatea din domeniul protecției drepturilor copilului.

Sunt recunoscătoare echipei Asociației Stea a cărei profesionalism și dedicație stă în spatele acestui premiu acordat pentru rezultatele deosebite și impactul muncii noastre pentru drepturile copiilor din medii vulnerabile și marginalizate.

Mulțumesc partenerilor care cred în noi și ne susțin așa cum susținem noi copiii cu care lucrăm, să creadă în potențialul lor și să aibă forța necesară de a trece peste toate obstacolele și a de a deveni oameni împliniți care contribuie la bunul mers al societății. Ei sunt viitorul nostru ! Iar pentru a crește armonios au nevoie de sprijin adecvat și cineva care să creadă în ei”, a declarat Cristina Bala, director executiv al Asociației Stea.

Despre Asociaţia Stea

Asociația Stea are misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale.

Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Urmărim facilitarea incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, sprijinim accesul acestora la servicii sociale şi de bază din comunitate în vederea creșterii gradului lor de incluziune socială, promovăm antidiscriminarea, respectarea drepturilor copilului și a drepturilor omului, voluntariatul și cetățenia activă. Asociația asigură acces la educație pentru copii din zone urbane marginalizate, susține tinerii și adulții excluși social să-și dezvolte abilitățile de integrare profesională și să facă ei înșiși eforturile necesare pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.

3083 vizite
Distribuie pe