Locale Altele
Vineri, 24 Septembrie 2021
Vin, 24 Sept 2021
Avram Iancu omagiat la Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 12 Septembrie 2021

La câteva zile după ce a fost profanat, în fața bustului lui Avram Iancu din Piața 25 Octombrie din Satu Mare s-au adunat duminică moții din satele din Câmpia Sătmarului pentru a comemora 149 de ani de la trecerea în neființă a eroului neamului românesc.

În organizarea Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”, manifestarea a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de evocarea personalității Crăișorului Munților, după care au fost depuse coroane de flori în sunetul tulnicelor tradiționale, iar la final toți participanții au cântat Imnul Moților.

Printre cei care l-au onorat duminică pe eroul moților și al tuturor românilor a fost deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, care a rostit un discurs emoționant în fața audienței.

”Reprezentant de seamă al revoluţiei române transilvănene şi un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuţi le-a făcut să strălucească peste veacuri ca o pildă vie urmaşilor iubitori de patrie şi ca un izvor luminos de mândrie naţională, Avram Iancu a fost comandant de oaste la doar 24 de ani, când purta cu glorie steagul revoluţiei, desfăşurând toată energia şi stând în faţa duşmanului, cum spune Bălcescu, „neclintit ca granitul munţilor săi”.

A fost un simbol al moților, cărora le-a insuflat forța și determinarea de care aveau nevoie românii transilvăneni pentru a-și obține drepturile.

Un comandant străin, generalul Lüders, priveşte cu simpatie figura eroică a lui Iancu: „Sufletul mişcării româneşti, Iancu, a cucerit încrederea neţărmurită şi dragostea poporului său. Oriunde se arăta, era primit cu entuziasm. Toate privirile se îndreptau către dânsul, iar naţiunea română vede în persoana lui pe eroul şi ocrotitorul său”.

Idealurile sale s-au concretizat până la urmă şi-au găsit la 1 decembrie 1918 o mare împlinire în actul unirii de la Alba Iulia” – a declarat Adrian Cozma.

Tags: omagiu  avram iancu  satu mare  
876 vizite
Distribuie pe