Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Teoretic, scade numărul îmbolnăvirilor Covid în județul Satu Mare. Practic, scade doar numărul testelor
Florin Răchitan  - Luni, 8 Noiembrie 2021

Dacă ne luăm după datele statistice prezentate de autorități în ultima săptămână, incidența infectării cu Covid pare a fi în scădere în județul Satu Mare, numărul noilor îmbolnăviri situându-se constant sub 100 deja de pe la mijlocul săptămânii trecute, față de cifrele mult mai mari din săptămânile anterioare.

Aceste cifre au contribuit la scăderea teoretică a ratei de incidență, care este acum la valoarea de 3,38 îmbolnăviri la mia de locuitori la nivelul județului Satu Mare, iar dintre orașele din județ doar în Tășnad se mai înregistrează o incidență de peste 6 la mie.

Așa cum era oarecum de așteptat, după trecerea valului de infectare cauzat, potrivit comunicării oficiale, de marile nunți din vară și după plecarea diasporei în țările de domiciliu, incidența a scăzut abrupt în Țara Oașului, în ciuda ratei de vaccinare aparent scăzute. De exemplu, la sfârșitul acestei săptămâni nu s-a înregistrat nici o îmbolnăvire în comune precum Gherța Mică, Racșa sau Orașu Nou.

Dacă analizăm însă mai atent aceleași date statistice puse la dispoziție de autorități, observăm un fenomen care nu ar trebui să ne liniștească prea tare. Dimpotrivă.

De o săptămână încoace, numărul testelor Covid a scăzut în mod constant în fiecare zi, iar raportul dintre numărul testelor efectuate și cel al testelor cu rezultat pozitiv (indicând infectarea cu Covid) este următorul:

                                                     Teste efectuate                   Teste pozitive

Luni, 1.11.2021                                  190                                      102

Marți, 2.11.2021                               919                                      86

Miercuri, 3.11.2021                         776                                     125

Joi, 4.11.2021                                     685                                     90

Vineri, 5.11.2021                              680                                     94

Sâmbătă, 6.11.2021                        584                                      75

Duminică, 7.11.2021                       462                                      62

Luni, 8.11.2021                                 123                                         63

După cum se poate observa, proporția cazurilor noi de Covid continuă să fie ridicată față de numărul de teste efectuate, care au scăzut la aproape o zecime din cele de la începutul săptămânii trecute. Iar aici vorbim doar de cazurile identificate oficial, în urma unor teste, fără ca cineva să aibă habar care e numărul cazurilor reale, în condițiile în care majoritatea populației nu și-a făcut niciodată vreun test Covid. Gravitatea situației este reflectată și de numărul deceselor zilnice din cauze atribuite complicațiilor în urma infectării Covid, număr care a rămas aproximativ constant, cu o medie de 4 pe zi.

Poate singurul semn pozitiv în aceste vremuri este creșterea numărului de vaccinări (aproape 9.500 în ultima săptămână), ceea ce înseamnă că numărul total al sătmărenilor care au fost deja vaccinați cel puțin cu o doză a ajuns la aproape 118.000.

Tags: incidenta  covid  judet  satu mare  
1251 vizite
Distribuie pe