Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Pentru a evita șpaga plătită propriilor vameși, bărbații ucraineni trec peste frontiera verde cu România. Mai mult de 80 au solicitat azil la Satu Mare
Poliția de Frontieră Satu Mare  - Sambata, 5 Martie 2022

În ultimele zile, din ce în ce mai mulți bărbați cu vârsta potrivită pentru serviciul militar în conformitate cu Legea Marțială din Ucraina trec ilegal peste frontiera verde în România, pentru a evita deja celebrele șpăgi care trebuie plătite vameșilor ucraineni, care le condiționează tranzitul prin punctele oficiale de trecere a frontiere contra unor sume de mii de euro.

Așa s-a întâmplat și vineri, când, în jurul orei 19, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negrești-Oaș au depistat, la aproximativ 1.000 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, pe direcția localității Cămârzana, un cetățean ucrainean în vârstă de 46 de ani, care a trecut frontiera din Ucraina în România, pe frontiera verde.

În aceeași zi, în jurul orei 20, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tarna Mare au depistat, la aproximativ 500 de metri de linia de frontieră spre interiorul țării, un cetățean ucrainean în vârstă de 35 de ani, care a trecut frontiera din Ucraina în România, pe frontiera verde.

Ambii au solicitat o formă de protecție statului român, motiv pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.

De la declanșarea acestei crize, în județul Satu Mare au fost înregistrate 82 de cereri de acordare a statutului de azilant în România. 77 dintre acestea au fost formulate de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră prin PTF Halmeu, iar alte șapte de către cei intrați pe frontiera verde (două persoane prin zona de competență a SPF Negrești, iar celelalte prin cea a SPF Tarna Mare).

În toate aceste cazuri au fost demarate procedurile specifice și informate autoritățile abilitate.  

882 vizite
Distribuie pe