Locale Altele
Miercuri, 29 Martie 2023
Mie, 29 Mar 2023
Sătmărenii în topul național al lipsei de maniere în restaurante
Bookingham  - Sambata, 27 August 2022

Site-ul de specialitate Bookingham.ro a realizat un studiu la nivel național cu privire la comportamnetul pe care-l au românii în restaurante, pe baza unui chestionar la care au răspuns peste 200 persoane.

Studiul a stabilit și un clasament al nivelului de civilizație și al bunelor maniere la masă pentru fiecare regiune istorică a României, județul Satu Mare fiind inclus în regiunea Maramureș pe această hartă.

Potrivit rezultatelor studiului, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

În Maramureș (inclusiv Sătmar) și Bucovina se vorbește tare și cu gura plină

Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la masă e să vorbești cu gura plină. Desigur, asta e considerat lipsit de respect indiferent de locul în care te afli – acasă ori într-un spațiu public - dar cu atât mai mult la restaurant, unde există și alte persoane care ar putea fi deranjate de comportamentul tău. Datele arată că maramureșenii (67%) și bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant. 

Un alt aspect analizat a fost tonul și nivelul de zgomot provocat de români, când ies în oraș. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, și aici se remarcă negativ Maramureș (100%) și Bucovina (100%). Bănățenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puțin astfel de comportamente, fapt care îi susține locul 2 în topul celor mai politicoase zone din țară.

Punctualitatea e un alt lucru discutabil în codul bunelor maniere la restaurant. Unele persoane consideră esențial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alții iau în calcul sfertul academic. 

Rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, și numai 9,5% întârzie în jur de 15 minute. Uitându-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din țară, unde 33% dintre respondenți obișnuiesc să întârzie. 

Întrebați dacă țin ușa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureșul (cu Sătmar cu tot), unde numai 33% dintre ei țin ușa deschisă pentru altcineva.

1067 vizite
Distribuie pe