Locale Altele
Vineri, 3 Februarie 2023
Vin, 3 Feb 2023
Mica Unire cu Hora Dezbinării la Satu Mare
Florin Răchitan  - Marti, 24 Ianuarie 2023

Am intrat în anul de dinaintea anului electoral, așa că scânteile specifice au început să apară chiar și la ceremoniile solemne cum a vrut să fie și cea dedicată Unirii Principatelor Române, celebrată la Satu Mare în fața bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza amplasat lângă sediul Inspectoratului Județean de Poliție.

Evenimentul a început cu prezentarea onorului, urmat de intonarea imnului de stat de către îndrăgitul artist sătmărean Petrică Mureșan. Cei prezenți au participat la serviciul religios, după care au aflat mai multe despre însemnătatea evenimentului istoric.În acesta an, autoritățile au organizat și un mic recital cu cântece patriotice, înainte de depunerea de coroane și jerbe la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.


La final a avut loc o scurtă paradă militară și o așa-zisă Horă a Unirii, care inițial a fost compusă din vreo două hori, în funcție de apartenența politică a participanților adunați în grupuri în zone diferite ale piațetei și de stângăciile organizatorice specific românești.
Într-un final, cele două cercuri de oameni s-au unit într-unul singur, iar în horă s-au prins majoritatea celor prezenți la fața locului, cu câteva excepții notabile, printre care s-a numărat primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, care a avut grijă ”s-o șteargă englezește” imediat ce au răsunat primele acorduri ale cântecului.

La scurt timp după acest incident, pe pagina oficială a Primăriei Satu Mare a apărut următoarea postare: ”În fiecare an, la 24 Ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a arătat că marile reușite sunt posibile numai dacă cetățenii sunt uniţi, nu dezbinaţi, dacă avem aspiraţii înalte, nu meschine”.

660 vizite
Distribuie pe