În cadrul unei conferințe de presă organizată la Complexul de Educație Ecologică ”Casa Verde” din Grădina Romei, principalii parteneri dintr-o coaliție locală a unor organizații implicate în activități de protecție a mediului au lansat un proiect inedit, menit să contribuie la limitarea poluării râului Someș.
Coaliția formată din Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (SCA), Asociația Multisalva și Asociația ECOHUMAN ”LIFE TREE” (Asociația Ecologică și Umanitară ”Copacul vieții”) din Satu Mare a demarat implementarea proiectului ”Un Someș fără plastic” finanțat de LIDL România prin programul de granturi ”Cu Apele Curate”.
Cele trei organizații își propun ca într-o perioadă de 12 luni să deruleze o campanile amplă de conștientizare a diferitelor segmente ale publicului larg (comunități urbane și rurale) din bazinul hidrografic al Someșului, prin care se preconizează că participanții (peste 2.000 persoane) la activitățile proiectului vor înțelege importanța protecției cursurilor de apă de poluarea cu plastic și vor cunoaște cele mai importante metode de prevenire și remediere a poluării cu plastic a râurilor.
Proiectul propune metode creative de informare-conștientizare cu implicarea activă a grupurilor țintă, folosind:
- ateliere de reciclare/refolosire a plasticului
- tur virtual subacvatic folosind tehnica VR (realitate virtuală)
- acțiuni cu implicarea de voluntary dintr-un segment social atașat de râu, în inventarierea depozitelor de deșeuri și igienizarea râului
- activități pe teren ale elevilor de școală generală pentru identificarea unor probleme de mediu
- competiție cu lucrul în grupuri mici ale elevilor.
Obiectivele proiectului:
1. Conștientizarea publicului larg din municipiile reședință de județ al bazinului hidrografic al Someșului despre problema poluării cu plastic al râurilor și metode de rezolvare a acesteia, prin organizarea de către echipa Asociației Multisalva a unei expoziții mobile în lunile 9-12 ale proiectului.
2. Conștientizarea comunităților riverane privind impactul poluării cu plastic al apelor, prin implicarea comunității practicanților sporturilor nautice în acțiuni de identificare, cartare și desființare a depozitelor ilegale de deșeuri din albia Someșului de către echipa SCA Satu Mare în lunile 5-8 a proiectului.
3. Dezvoltarea capacității de înțelegere a fenomenului de poluare cu plastic al tinerei generații din școlile generale ale localităților riverane, prin organizarea de către echipa Asociației ”Copacul Vieții” a unei campanii de informare-conștientizare-implicare a elevilor în lunile 2-11 ale proiectului.
Aria de desfășurare a proiectului:
Bazinul hidrografic al Someșului, județele: Bistrița, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare.
Perioada de implementare a proiectului: 1 ianuarie – 31 decembrie 2023
Beneficiari:
Obiectivul 1 se va adresa publicului larg din municipiile reședință de județ ale zonei țintă (Baia Mare, Bistrița, Cluj Napoca, Satu Mare) și în special elevilor școlilor din aceste municipii, care vor vizita expoziția mobilă – aproximativ 1.000 persoane
Obiectivul 2 se va adresa comunității practicanților sporturilor nautice, mai ales celor amatori, care vor participa la acțiunea de inventariere a depozitelor ilegale de deșeuri și igienizarea Someșului – aproximativ 100 persoane
Obiectivul 3 se va adresa elevilor și cadrelor didactice din școlile generale din localitățile riverane Someșului, care vor participa la activitațile de educație ecologică – aproximativ 1000 de elevi
Rezultatele proiectului:
- conștientizarea a minim 1.000 de persoane din 4 municipii din bazinul hidrografic Someș privind problemele create de deșeurile de plastic. Participanții la atelierele expoziției mobile vor cunoaște metode de reciclare/refolosire a materialelor din plastic generate de activitățile de zi cu zi
- conștientizarea a cel puțin 100 de persoane iubitoare a sporturilor nautice despre impactul poluării cu plastic al Someșului
- cel puțin 100 de depozite ilegale/acumulări de deșeuri din Someș inventariate
- un tronson de aproximativ 28 km al Someșului igienizat de deșeurile de plastic cu participarea a cel puțin 100 de voluntari
- mobilizarea și implicarea elevilor și cadrelor didactice din minim 30 de unități de învățământ școlar (1.000 elevi) din localitățile țintă
- educarea în spirit ecologic a minim 1.000 de elevi pentru prevenirea poluării cursurilor de apă cu plastic și protejarea calității apei;
- inițierea a minim 1.000 de elevi de școală generală în colectarea și valorificarea deșeurilor.
Parteneri:
Liderul coaliției este Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, organizație având misiunea de a lucra pentru o societatea sănătoasă care trăiește într-un mediu sănătos, va răspunde de managementul proiectului și atingerea obiectivului nr. 2. cu sprijinul celor doi parteneri.
Activitățile pentru atingerea obiectivului 1. vor fi coordonate de Asociația Multisalva, o organizație având experiență în acțiuni de combatere a poluării cu plastic al râurilor.
Evenimentele de educație ecologică menite să contribuie la atingerea obiectivului 3. vor fi coordonate de Asociația ECOHUMAN ”LIFE TREE”, organizație cu experiență vastă în activități de educație.
Bugetul proiectului:
Activitățile proiectului vor fi implementate dintr-un buget de 279.660 RON, asigurat de finanțator și care se împarte între cei trei parteneri de proiect.
Finanțatorul:
Proiectul ,,Un Someș fără plastic” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.