Locale Altele
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Mie, 29 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Se poate și așa! Placă comemorativă dezvelită la Tășnad în cinstea fiului orașului, zoologul Biro Lajos
Florin Răchitan  - Luni, 24 Aprilie 2023

Probabil cea mai celebră personalitate născută la Tășnad, Biro Lajos, om de știință de notorietate mondială, dar mai puțin cunoscut chiar în ținuturile sale natale, are de astăzi o placă comemorativă amplasată pe peretele casei ridicate în locul casei sale natale din oraș.

Placa a fost dezvelită împreună de primarul orașului natal, Adrian Farcău, și primarul orașului Szigetszentmiklos din Ungaria, localitate care i-a fost refugiu zoologului de renume internațional într-o perioadă grea a vieții sale.

După ceremonie, gazdele și oaspeții lor din țara vecină au depus jerbe de flori la bustul amplasat în parcul central al orașului.

Născut în 1856 la Tășnad, Biro Lajos și-a dedicat viața studiului florei și faunei, dar și etnografiei din diferite colțuri ale lumii, unele chiar exotice, petrecând mulți ani în ceea ce era atunci colonia germană din Oceania, actuala Papua Noua Guinee.

În Ardealul natal a fost pasionat mai ales de studierea faunei din Carpați, adunând o bogată colecție de insecte, și a fost unul dintre pionierii biospeologiei, în urma cercetărilor sale din peșterile de pe Crișul Repede.

Materialele ce țin de zoologie și etno-folclor adunate din toată lumea de-a lungul vieții sale aventuroase constituie o colecție de valoare inestimabilă ce poate fi admirată și azi la Muzeul Național din Budapesta.

7304 vizite
Distribuie pe