Locale Altele
Miercuri, 19 Iunie 2024
Mie, 19 Iun 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alegeri 2024 în Satu Mare - UPDATE: secțiile de votare s-au închis cu o prezență record
Florin Răchitan  - Duminica, 9 Iunie 2024

Puțin peste 300.000 sătmăreni înscriși pe listele electorale sunt așteptați în cele 340 de secții de votare din județ la alegerile din 9 iunie 2024, pentru a-și exprima opțiunile în legătura cu candidații pentru președinția Consiliului Județean, primării, consilii locale și Consiliul Județean, precum și pentru Parlamentul European.

UPDATE ora 22.00:

La închiderea secțiilor de votare din județul Satu Mare s-a înregistrat o prezență record de peste 50%, cu cinci procente mai mult ca în 2020.

În ceea ce privește orașele, atât în municipiul Satu Mare, cât și în Carei și Ardud prezența a fost în jur de 45%, Livada a avut aproape 50%, în timp ce Tășnadul a bătut recordul cu 58%. Codaș a fost, în schimb, Negrești-Oaș, unde abia vreo 36% dintre oșeni s-au prezentat la vot.


UPDATE ora 19.00:

Puțin după ora 19.00 s-a depășit procentajul prezenței la vot din urmă cu patru ani în județul Satu Mare, adică 45%. Se întrevede o prezență record la urne, mai ales că în ultima oră a crescut și diferența față de 2020, ajungând acum la aproape patru procente, ceea ce indică o ieșire masivă la vot la orele serii, specifică electoratului tânăr.


UPDATE ora 18.00:

Crește, în continuare, prezența la vot în județul Satu Mare, în comparație cu alegerile anterioare din 2020. Până la ora 18.00 au votat mai mult de 40,50% dintre sătmăreni, ceea ce înseamnă că diferența a crescut la două procente și jumătate.

O posibilă explicație este faptul că, potrivit statisticilor actualizate, a început să iasă tineretul la vot, așa cum se întâmplă de obicei la alegeri, la orele serii.

Ca pe tot parcursul zilei, prezența la vot în orașele județului, inclusiv în municipiul reședință de județ, rămâne în urma mediei pe întregul județ, dar chiar și așa cifrele sunt mai bune ca în urmă cu patru ani.


UPDATE ora 14.00

Se menține tendința de creștere a procentelor în ceea ce privește prezența la urnele de vot a sătmărenilor. La ora 14.00, diferența era deja de două procente față de aceeași oră la alegerile locale din 2020, depășind acum 24% în tot județul.


UPDATE ora 13.00


20% dintre sătmăreni au votat deja până la ora 13.00 în secțiile din județ, cu un procent și jumătate mai mult decât la aceeași oră în urmă cu patru ani.

Săuca este campioană la prezența la vot, cu 40%, dar procente mari se înregistrează și în celelalte comune din capătul de Sud al județului, în timp ce în zona Oașului prezența este, teoretic, mai redusă, dar acolo trebuie ținut cont de numărul mare al oșenilor plecați în străinătate.

Și în municipiul Satu Mare alegătorii s-au mobilizat mai bine ca în 2020, ajungând deja la aproape 19%, față de 16% atunci.

În clasamentul național, județul Satu Mare se prezintă ”nici prea-prea, nici foarte-foarte”, rămânând în urmă cu aproximativ două procente de media națională la prezența la vot.


UPDATE ora 12.00:

Apetitul pentru vot al sătmărenilor este în creștere, până la orele amiezii ajungând deja în secțiile de votare peste 15,50% dintre locuitorii județului, ceea ce înseamnă cu aproape un procent și jumătate mai mult ca în 2020.

Mobilizarea continuă să fie mai mare în mediul rural, unde au votat deja peste 28.000 de sătmăreni, în timp ce în orașe au votat peste 22.000.


UPDATE ora 11.00:


Ritmul votării se menține constant în județul Satu Mare, unde până la ora 11 apucaseră să voteze 11,50% dintre alegători, ceea ce înseamnă cu un procent mai mult decât în urmă cu patru ani. Continuă să conducă mediul rural, cu peste 20.000 voturi, în timp ce în orașe au votat peste 15.000 de sătmăreni.

Secțiile s-au deschis la ora 7 dimineața, iar sătmărenii, la fel ca cetățenii din toată țara, au ocazia să voteze până la ora 22.00.

Procesul electoral a început relativ bine la nivelul județului Satu Mare, până la ora 10 prezentându-se la urne peste 7,60% dintre alegători, ceea ce înseamnă cu un procent mai mult decât la alegerile precedente, din 2020.

Cei mai matinali sunt, ca de obicei, alegătorii din mediul rural, mulți dintre ei trecând pe la secțiile de votare înainte de a merge la biserică.

1761 vizite
Distribuie pe