Locale Altele
Luni, 26 Octombrie 2020
Luni, 26 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bust ridicat în cinstea pictorului Aurel Popp
Florin Răchitan  - Joi, 26 Noiembrie 2009

Emoţii neobişnuite, miercuri, la dezvelirea bustului pictorului Aurel Popp, amplasat în Piaţa Romană, în apropierea casei în care a trăit şi a creat marele om de cultură sătmărean.

 

În timp ce se pregătea să inaugureze opera de artă a cărei realizare a finanţată de Consiliul Judeţean,vicepreşedintelui Mircea Govor i-au apărut lacrimi în ochi şi şi-a scurtat discursul, pentru a-şi stăpâni emoţiile.

 

La prima vedere, această reacţie pare de neînţeles, mai ales din partea unui om care nu a fost cunoscut până acum neapărat pentru sensibilitatea sa, dar explicaţia a dat-o chiar el.

„Pe lângă faptul că a fost un artist nonconformist pentru vremea în care a trăit, Aurel Popp a fost şi un adevărat social-democrat, care şi-a dedicat o bună parte a vieţii sprijinirii oamenilor sărmani şi loviţi de soartă. De aceea sunt acum mândru şi foarte emoţionat, fiindcă mi-a revenit mie onoarea să predau comunităţii o operă de artă care cinsteşte memoria acestui mare om” – a declarat Mircea Govor.

 

Într-un alt discurs emoţionant, viceprimarul Kereskenyi Gabor a vorbit despre faptul că Aurel Popp a devenit încă din timpul vieţii sale cel mai valoros simbol al multiculturalităţii din regiunea noastră, fiind preţuit şi iubit de toţi sătmărenii, indiferent de etnie.

 

Maestrul s-a născut în 1879 la Căuaş, unde a fost coleg de şcoală şi prieten de-o viaţă cu marele poet maghiar Ady Endre, un alt vajnic apărător al celor oropsiţi. A studiat artele la Budapesta, Viena şi Paris, remarcându-se din tinereţe cu stilul său avantgardist şi nonconformist în pictură şi sculptură deopotrivă.

 

A trecut şi prin experienţa Primului Război Mondial, în prima linie a frontului, ceea ce i-a marcat puternic ulterior toată viaţa şi opera. Inspirat din realitatea macabră a războiului, giganticul tablou „Atacul”,  expus permanent la Muzeul de Artă din Satu Mare, poate fi considerat o capodoperă a artei începutului de secol XX, alături de alte lucrări celebre ale maestrului.

 

Pe tot parcursul vieţii sale, Aurel Popp şi-a asumat un rol foarte activ în societate, chiar şi în vremuri tulburi, punându-şi toată priceperea şi generozitatea în slujba comunităţii sătmărene.

 

Se ştie că a făcut parte din conducerea oraşului în momentul instalării administraţiei româneşti după Primul Război Mondial, având grijă ca acest transfer de putere să se facă în ordine şi fără vărsare de sânge. Un alt aspect, poate mai puţin cunoscut, a fost preferinţa sa pentru a-şi semna lucrările cu numele său scris alternativ în variantă românească şi maghiară, de obicei împotriva „curentului” impus de diferitele administraţii care s-au succedat în această parte de ţară.

 

La 130 de ani de la naşterea marelui artist şi spre finalul „Anului Cultural Aurel Popp”, autorităţile sătmărene i-au adus omagiul cuvenit, dezvelind în cinstea sa un bust, în cadrul unei ceremonii la care au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi subprefectul Firu Mocan, alături de sătmăreni iubitori de artă şi admiratori ai maestrului.

 

La finalul ceremoniei, directorul Muzeului Judeţean, Viorel Ciubotă, i-a invitat pe cei prezenţi să viziteze şi expoziţia dedicată lui Aurel Popp la Muzeul de Artă şi să achiziţioneze albumul editat cu această ocazie de Primăria Satu Mare.

Tags: aurel popp  bust  dezvelire  
2141 vizite
Distribuie pe