Locale Altele
Vineri, 26 Februarie 2021
Vin, 26 Feb 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
S-a stins o mare campioană a Sătmarului...
Cristian Tudor  - Joi, 26 Noiembrie 2009

După o viață dedicată în întregime sportului și mai ales scrimei, multipla campioană Ecaterina Stahl ne-a părăsit pentru totdeauna.

           

În cei 63 de ani pe care i-a trăit la intensitate maximă a reușit să-și treacă în palmares cinci prezențe ca sportivă la Jocurile Olimpice și un titlu mondial la floretă. Însă cea mai mare bucurie a vieții a fost calificarea fiicei sale, Cristina Stahl, la Olimpiada de la Beijing.

           

”Nimic nu se compară pentru un sportiv cu participarea la Jocurile Olimpice. E ceva unic” - îi plăcea să-i spună mereu Cristinei. Și apoi, ca să o ambiționeze, îi răsfoia albumele cu fotografii de la Tokyo - 1964, Mexic - 1968,  Munchen - 1972 , Montreal - 1976 sau Moscova - 1980.

           

A reușit să câștige o primă bătălie cu cancerul, când în urmă cu 10 ani a trecut cu bine peste o operație. Din păcate, boala s-a întors și după un an în care a suferit în tăcere și a încercat mereu să revină, Kati Stahl a agățat floreta în cui. Pentru totdeauna, din păcate.

 

S-a născut la data de 31 iulie 1946, în Satu Mare. A început să practice scrima în anul 1960, sub conducerea antrenorului Alexandru Csipler.

           

Primul tiutlu de campioană naţională l-a obţinut în anul 1964 cu echipa Unio Satu Mare, în acelaşi an transferându-se la CS Steaua Bucureşti.

 

Premii şi titluri obţinute în străinătate:

 

·        1965 –  titlul de campioană mondială la concursul individual de tineret de la Rotterdam

·        1965 -  locul 2 la Paris la Campionatele Mondiale pe echipe

·        1966 – locul 3 la Moscova la Campionatele Mondiale pe echipe

·        1966 – locul 3 la individual la Campionatul mondial de senioare de la Moscova

·        1967 – locul 3 la Montreal la Campionatele Mondiale pe echipe

·        1970 – locul 2 la Ankara la Campionatele Mondiale pe echipe

·        1973 – locul 3 la Goteborg la Campionatele Mondiale pe echipe

·        1975 – locul 3 la Budapesta la Campionatele Mondiale pe echipe

·        1975 – titlul de Campioană Mondială la senioare la individual

·        1977 – locul 3 la Buenos Aires la Campionatele Mondiale pe echipe

       

A participat la cinci Jocuri Olimpice  de vară : 1964 – Tokio, 1968 – Mexic, 1972 – Munchen, 1976 – Montreal, 1980 – Moscova. A obţinut trei medalii de bronz la Jocurile Olimpice din Mexic şi Munchen. A fost decorată pe tot parcursul carierei sale cu ordine şi medalii şi a obţinut titlul de Maestru Emerit al sportului.


           

În anul 1980 revine la Satu Mare şi se ocupă de formarea noilor generaţii de scrimeri ca antrenoare la Clubul Sportiv, obţinând cu echipa sa de floretă fete titluri de campioană naţională de tineret şi cadete. Printre sportivele pe care le-a format s-a aflat și fiica mai mică, Cristina.


 

Redacţia Satu Mare Online transmite sincere condoleanţe colegului nostru de breaslă Ştefan Stahl şi familiei îndoliate. Isten nyugtassa.

1405 vizite
Distribuie pe