Locale Altele
Luni, 25 Mai 2020
Luni, 25 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Împlineşte 105 ani de Revelion
Sergiu Lenghel  - Marti, 29 Decembrie 2009

Sătmăreanca Ileana Cardos este cea mai vârstnică femeie din judeţ şi îşi serbează ziua de naştere chiar de Revelion, când va împlini venerabila vârstă de 105 ani.

 

S-a născut în 1904 în localitatea Szentes din Ungaria şi a ajuns la Satu Mare după ce l-a cunoscut pe Cornel, un fost funcţionar de la Finanţe, cu care s-a măritat şi au crescut împreună un copil.

Din păcate, soţul ei s-a prăpădit mai demult, iar fiica lor a fost chemată şi ea prea devreme la Dumnezeu, la vârsta de 30 ani, răpusă de o boală crâncenă.

 

Doamna Ileana a rămas singură în apartamentul ei din cartierul Solidarităţii, dar o vecină inimoasă are grijă de ea şi îi ţine de urât în zilele care i se par prea lungi, fiind mai tot timpul imobilizată la pat.

 

Anii trec din ce în ce mai greu, dar odată pe an, de Revelion, pentru doamna Cardos este dublă sărbătoare şi este înconjurată de toţi cei care o iubesc.

Una dintre persoanele apropiate a devenit în ultimii ani soţia primarului, Ilyes Ildiko, ea vizitând-o la fiecare final de an, pentru a petrece câteva ore plăcute în compania celei pe care o consideră o bunică dragă. Aşa s-a întâmplat şi marţi, când Ildiko i-a adus un frumos buchet de flori, ciocolată şi o pernă care o va ajuta să se odihnească mai bine.

 

Cu Ildiko are ocazia să vorbească în limba ei maternă, după ce a învăţat limba română de la soţul ei şi de la vecina care o îngrijeşte. "Îşi aminteşte şi de cele bune şi de cele rele, dar vorbeşte aşa de frumos! Zâmbeşte mereu cu seninătate, parcă e o minune" - spune soţia primarului.

 

Odată cu trecerea în noul an, tradiţionala urare "La mulţi ani!" are o semnificaţie specială pentru Ileana Cardos, iar noi îi dorim multă sănătate pentru a mai scrie despre domnia sa şi în 31 decembrie 2010, sperând s-o aflăm şi atunci înconjurată de prieteni şi cu zâmbetul pe faţă.

Tags: ileana cardos  varstnica  revelion  
1834 vizite
Distribuie pe