Locale Altele
Joi, 28 Mai 2020
Joi, 28 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Balul Pompierilor la Turulung
Florin Răchitan  - Duminica, 7 Februarie 2010

Ştim încă de pe vremea lui Milos Forman, că Balul Pompierilor este unul dintre cele mai importante evenimente mondene din viaţa unei mici comunităţi central-europene, aşa că nu puteam să lipsim de la cea de-a zecea ediţie a balului organizat de localnicii din Turulung pentru sprijinirea detaşamentului de pompieri voluntari din comună.


 

Pentru generaţia hi5 facem precizarea că Milos Forman este un reprezentant de seamă al Noului Val din cinematografia cehoslovacă din anii ’60 (ştim că nu sună bengos, dar staţi să citiţi continuarea!), care după înăbuşirea în sânge a Primăverii de la Praga (e prea complicat să explicăm acum, întrebaţi-l pe profu de Isto) a fugit în America, direct la Hollywood, unde a făcut filme precum „Hair” (rockerii deja tresar la masa de la Shadows), „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (pentru asta trebe de mers la teatru, altfel n-avem cum să explicăm) sau „Larry Flint”, biografia fondatorului revistei Hustler (noa, despre asta s-a auzit deja şi la Score Pub).

Am adus vorba de el numai pentru a urmări câteva secvenţe din capodopera sa şi pentru a înţelege că unele lucruri nu se schimbă niciodată, şi e foarte bine aşa.


 

Revenind la balul nostru, cei 15 pompieri voluntari din Turulung se bucură de aprecierea consătenilor, ştiut fiind că ei sunt primii care ajung la faţa locului în cazul unui incendiu, şi de multe ori uşurează misiunea sau chiar îi scutesc de muncă pe colegii lor militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş”.
 

 

Aşa că, urmând o tradiţie veche, comunitatea locală din Turulung organizează în fiecare an, în mijlocul perioadei cunoscute de şvabi ca „Fasching” - desemnând petrecerile permise înainte de Postul Paştelui – un bal în cinstea eroilor locali, prilej pentru a se simţi bine împreună şi pentru a cumpăra, făcând chetă, cele necesare funcţionării detaşamentului de pompieri.
 

 

La balul din acest an au participat peste 300 de localnici, fiecare aducând de acasă platouri cu mâncăruri, prăjituri de casă şi flacoane pline cu cele mai bune vinuri din Hegyu Terebesului. Întreprinzătorii privaţi locali au pus la bătaie, la tombola organizată cu această ocazie, premii specifice, de la ustensile de bucătărie pentru gospodine până la o remorcă de balastru, marele premiu fiind purcelul Friţi. Din banii adunaţi la bal, aproape 30 de milioane lei vechi, se va cumpăra o uşă nou-nouţă pentru garajul în care stă maşina pompierilor atunci când nu se află în misiune.
 

 

Dacă tot am fost în zonă, am dat o fugă şi până la Halmeu, unde Fundaţia „Albert Schweitzer” a organizat, cu sprijinul prietenilor din comuna înfrăţită Hilbeck din Germania, un bal de caritate pentru centrul de plasament din localitate. Şi acolo petrecerea a ţinut până în zorii zilei de duminică, iar cei aproape 100 de participanţi au adunat vreo 20 milioane de lei vechi, bani donaţi centrului de plasament.

 

 

3583 vizite
Distribuie pe