Locale Altele
Sambata, 6 Iunie 2020
Sam, 6 Iun 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Atenţie, cade tencuiala!
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 10 Februarie 2010

Miercuri dimineaţa, în timp ce se plimba pe Corso, o bătrânică era să facă infarct în momentul în care o parte din tencuiala de pe o clădire recent renovată a căzut lângă ea. Doar norocul a făcut ca femeia să se oprească la timp şi să nu păţească nimic.

 

Deşi a fost complet reabilitată, faţada clădirii cu pricina din Piaţa Libertăţii s-a desprins ca o coajă de ou, fiind împrăştiată pe trotuar.

Un caz izolat - spun cei de la Primărie, mai exact şefa Biroului Disciplină în Construcţii, Rodica Bota.

Aceasta afirmă că proprietarul imobilului este cel care răspunde în eventualitatea unei tragedii şi trebuie să ia măsuri pentru a nu pune în pericol trecătorii.

 

Ce se întâmplă, însă, în cazul clădirilor care au şi nu prea au proprietar? Cea mai dărăpănată pare a fi clădirea în care funcţiona pe vremuri cantina Mondiala. Aceasta stă să se prăbuşească, geamurile sunt sparte, iar acoperişul a şi căzut deja.

 

Sătmărenii aflaţi în trecere pe trotuarul din zona clădirii situate pe strada Petofi, lângă Casa Armatei, sunt expuşi unui real pericol. În orice moment se pot trezi cu o cărămidă în cap, iar despre vreo măsură luată de autorităţi nici vorbă, asta dacă nu luăm în considerare faptul că au "împrejmuit" trotuarul cu o bară de protecţie de vreo doi-trei metri. Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că situaţia este veche, dar nimeni nu face nimic.

 

"Aşa e de mult timp. E foarte mare pericol. Asta trebuie demolată până nu se întâmplă ceva mai grav. Veneau boschetarii la subsol, dar nici ei nu mai au curajul să se adăpostească aici" - spune Marian, care locuieşte vis-a-vis de clădirea lăsată în paragină.

 

Autorităţile ridică din umeri şi se ascund în spatele instanţei, care a interzis demolarea clădirii. Şefa Biroului Disciplină în Construcţii spune că mai mult de atât nu se poate face, considerând că o simplă avertizare de genul "Pericol de prăbuşire!" este suficientă.

"Trebuie făcută o expertiză care să stabilească dacă poate fi consolidată sau demolată. Ştiu că Mondiala se află în litigiu cu foştii proprietari şi nu putem interveni cu nimic" - explică Rodica Bota.

 

Conducerea fabricii Mondiala susţine că ei ar fi vrut să demoleze clădirea, însă situaţia juridică nu permite acest lucru. "Ne judecăm cu nişte evrei, foştii proprietari ai imobilului, care au cerut instanţei să nu ne atingem de clădire. Până nu se pronunţă instanţa, nu putem face decât să aşteptăm" - precizează şefa Biroului Juridic de la Mondiala.

Tags: tencuiala  fatada  pericol  
1311 vizite
Distribuie pe