Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Ministrul Borbely a adus bani şi a plantat copaci
Florin Răchitan  - Vineri, 16 Aprilie 2010

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo a făcut joi un tur al judeţului Satu Mare în cadrul unei vizite oficiale pe care a efectuat-o în regiune pentru prima dată de când ocupă funcţia respectivă. El a adus veşti îmbucurătoare, dar a şi dojenit autorităţile locale şi judeţene.


 

Ministrul şi-a început vizita cu o şedinţă la care au participat primarii din judeţul Satu Mare, precum şi întreaga conducere a Consiliului Judeţean şi Prefecturii. În cadrul acestei şedinţe, Borbely Laszlo a anunţat măsuri concrete de sprijin financiar pentru diverse proiecte de mediu în judeţul Satu Mare.
 

 

Printre aceste să numără a amintit alocarea sumei de 7 milioane de lei, după o primă tranşă de 3 milioane de lei care a ajuns deja la Satu Mare, pentru a se putea începe lucrările de amenajare a gropii de gunoi a judeţului. Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia creată în urma întârzierii punerii în funcţiune a gropii de gunoi a judeţului, ceea ce face ca, începând cu data de 16 iulie, practic, judeţul Satu Mare să nu aibă nici un depozit de deşeuri care să funcţioneze legal.

 

Ca soluţie provizorie, până în momentul în care depozitul ecologic de la Doba va putea să primească primele transporturi, Borbely Laszlo a propus să se amenajeze o platformă în zona actualei gropi de gunoi a municipiului Satu Mare, unde să poată fi depozitate deşeurile, temporar.


 

Reprezentantul Guvernului s-a pus apoi să critice autorităţile locale, acordând „atenţie” mai ales primarului Iuliu Ilyes, pentru lipa de implicare în programul Casa Verde şi pentru nerezolvarea problemei colectării selective a deşeurilor. Edilul-şef sătmărean i-a explicat că tocmai se lucrează la un asemenea proiect, doar că autorităţile întâmpină probleme în găsirea unor parteneri interesaţi să preia materialele reciclabile. Ministrul i-a dat exemplul unei comune din judeţul Mureş, de unde toate deşeurile reciclabile sunt cumpărate de firme din Ungaria.
 

 

Primarul Iuliu Ilyes a fost pus din nou într-o situaţie jenantă atunci când un locuitor de pe strada Caragiale i-a arătat ministrului Borbely fotografii cu „o nouă groapă de gunoi neoficială” care funcţionează de mai mulţi ani pe strada respectivă. Reprezentantul locuitorilor din zonă, Iosif Borneas, a prezentat şi sumedenia de petiţii şi plângeri, semnate de zeci de sătmăreni şi depuse la toate instituţiile posibile, dintre care doar Garda de Mediu a catadicsit să răspundă în stilul binecunoscut: „vom analiza problema”.

 

Surprins de această situaţie, primarul Iuliu Ilyes a precizat că nu îl cunoaşte pe reclamant, dar strada Caragiale este cuprinsă într-un proiect mai amplu de reabilitare, care ar trebui să ducă şi la dispariţia gropii de gunoi neautorizate.


 

Tot în cadrul şedinţei cu primarii, ministrul Mediului a anunţat că a alocat 3,2 milioane RON pentru repararea drumului judeţean care trece prin comuna Hodod şi care a fost afectat de alunecările de teren din 2007.

 

După această şedinţă, Borbely Laszlo a avut o întâlnire, la Centrul Multifuncţional Ecologic din Grădina Romei, cu reprezentanţii Direcţiei Silvice şi ai instituţiilor responsabile cu protecţia mediului. La conferinţa de presă ce a urmat acestei întâlniri, ministrul a anunţat că va face controale inopinate, împreună cu cei din conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, în pădurile din ţară, inclusiv în cele din judeţul Satu Mare, pentru a lua măsuri drastice împotriva furturilor de lemne „tolerate” şi de angajaţii ocoalelor silvice.


 

Ca o primă măsură simbolică în ceea ce priveşte reîmpăduririle, ministrul Mediului s-a deplasat la Ardud, unde s-a încălţat cu cizme de cauciuc şi s-a apucat să planteze copaci, ajutat de şefii judeţului şi de parlamentari.
 

 

Până la plecarea din judeţ, ministrul a mai apucat să viziteze parcul industrial din Ardud, o rezervaţie naturală de pe râul Tur, viitorul ştrand termal de la Beltiug şi staţia de epurare de la Dobra.
 

 

2345 vizite
Distribuie pe