Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
A venit vacanţa cu trenul de... Mangalia
Sergiu Lenghel  - Vineri, 25 Iunie 2010

Începând de vineri, sătmărenii pot ajunge pe litoral cu trenul. Din data de 25 iunie a pornit Trenul rapid "Liviu Rebreanu" 941/942, care face legătura directă pe calea ferată între Satu Mare şi Mangalia.
 

Prima cursă nu a avut prea mulţi călători, o mare parte dintre sătmărenii care au ales trenul estival pentru a ajunge la mare fiind copiii din lotul sătmărean de scrimă şi câţiva părinţi, alături de odraslele lor.
 

Trenul a pornit din Staţia CFR Satu Mare la ora 13.30 şi ajunge sâmbătă dimineaţa la ora 10.42 în Mangalia. Până în data de 4 septembrie, sătmărenii vor putea pleca la mare cu acest tren, care are în componenţă două vagoane cuşetă cu şase locuri, un vagon de dormit la clasa I, trei vagoane de clasa a II-a, respectiv un vagon simplu la clasa I.

Antrenorul echipei de juniori spadă din cadrul Clubului Sportiv Satu Mare, Nagy Lehel, a urcat şi el în trenul spre Mangalia, însoţindu-i pe cei 17 copii care vor participa la un campionat naţional desfăşurat la Constanţa.

Tăşnădeanul Nelu Orosz şi-a luat cu el familia şi a plecat la mare. De pe scările de la intrare, cu puţin timp înainte să pornească trenul, acesta ne spune că anul acesta va pleca în vacanţă împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi în staţiunea Mangalia, după ce vara trecută s-a aflat la Saturn, însă nu prea i-a plăcut. Aproximativ 800 de lei a scos din buzunar tăşnădeanul pentru o călătorie dus-întors cu trenul "Liviu Rebreanu" pentru toată familia sa.
 

Cu bagajele după ei, o altă familie gata să plece în vacanţă ne iese în cale. Aflăm că doar fata va pleca la Mamaia, aceasta luându-şi mai apoi la revedere de la părinţii ei, care îi făceau cu mâna de pe peronul gării. Raluca Rovas, elevă la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", va reprezenta Satu Mare la un turneu de beach-volei, ocazie cu care se va putea relaxa şi pe malul mării, în vacanţa de vară. Majoritatea celor care au călătorit vineri cu trenul estival au ales ca destinaţie staţiunile Eforie, Mangalia sau Jupiter.

Pentru că prima cursă spre Mangalia a trenului estival reprezenta un eveniment care trebuia surprins şi de presa locală, colegii de breaslă au fost şi ei prezenţi, însă atitudinea celor care nu degeaba sunt numiţi "naşi" au adus aminte de practicile comuniste. Colega de la TV1 Satu Mare, Penina Cirţ, nu a fost lăsată să intre în tren, împreună cu operatorul, pe motiv că "nu avea bilet".
 

În cele din urmă, a intrat în alt vagon, cu bunăvoinţa altor angajaţi ai CFR, pentru a lua un interviu preţ de câteva minute. De suprize nu prea plăcute am avut parte şi la casieria din gară, unde o doamnă habar nu avea câţi călători s-au deplasat vineri cu trenul estival, ce să mai spunem de numărul biletelor vândute. Una peste alta, şefa Staţiei Călători, Liliana Crasnai, ne spune că, spre deosebire de anii precedenţi, s-a renunţat la unele vagoane, însă dacă traficul călător va creşte, se vor ataşa şi altele. În rest, vagoanele au fost modernizate şi au sistem de climatizare.

Cât despre costurile unei călătorii cu trenul estival, şefa Agenţiei CFR Satu Mare, Voichiţa Dorca, ne-a declarat că preţurile diferă în funcţie de tipul de vagon, iar biletele pot fi rezervate cu o anticipaţie de 30 de zile. Un bilet dus-întors la clasa a II-a prin Agenţia CFR costă 189,84 RON, iar pentru copii şi pensionari preţul este de 107,6 RON. La cuşetă, un bilet dus-întors pentru copii costă 234,84 RON, în timp ce un pensionar va plăti 152,6 RON. La vagonul de dormit, un bilet dus-întors costă 361,80 RON.

Atât pensionarii, cât şi copiii beneficiază de o reducere de 50%, iar sătmărenii care îşi rezervă cu o lună înainte biletul au reducere între 5-13%, însă doar începând din 1 iulie. De asemenea, pentru grupurile de peste 35 de persoane (elevi, copii, adulţi) se acordă o reducere de 50%, dacă biletul este cumpărat cu anticipaţie de 60 de zile.

11894 vizite
Distribuie pe