Locale Altele
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Mie, 27 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ziua Pompierilor la Satu Mare
Ioana Gavrău  - Luni, 13 Septembrie 2010
La fel ca și în toată țara, pompierii sătmăreni au sărbătorit azi „Ziua Pompierilor din România“, la 13 septembrie împlinindu-se 162 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, când 166 pompieri militari au apărat cu prețul vieții lor mișcarea revoluțioanară de la 1848.


La ora 12.00, pompierii militari s-au adunat în sala de ședințe, unde a avut loc întâlnirea oficială. S-au citit mesajele comandantului Pompierilor din România, dar și cel al ministrului Vasile Blaga. Cuvintele de laudă nu au încetat să apără din partea invitaților, dar și a celor care conduc în momentul de față Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare.


„Ne cerem scuze că suntem mai buni decât alții“ a fost replica comandantului Iulian Burz, declarație care a stârnit multe hohote de râs.

Datorită acestor pompieri sătmăreni, în primele opt luni ale acestui an s-a reușit salvarea unui număr de 1077 persoane, iar pagubele materiale produse în urma incendiilor au fost de numai 1.307.360 lei.

„Pe lângă incendii, pompierii trebuie să intervină și la salvări de oameni de la înec, accidente, catastrofe naturale și multe altele. Cred că nu degeaba România se află într-un loc de frunte în lume, în ceea ce privește numărul redus de incendii“,
a declarat colonelul Iulian Burz, comandantul ISU Satu Mare.


Și prefectul Radu Giurcă a lăudat activitatea Inspectoratului. „Vreau să vă felicit pentru devotamentul și loialitatea pe care o arătați sătmărenilor“, a spus Radu Giurcă.

Înaintări în grad

Pentru rezultate deosebite obținute pe parcursul anului 2010, un ofițer și trei subofițeri au fost avansați, înainte de termen, la gradul de maior-Bogdan Moraru, plutonier adjutant- Cristian Blideran, plutonier adjutant- Valentin Cocârlă, iar Czier Tiberiu a fost avansat în gradul de plutonier major.

Tot în cadrul festivității au fost înmânate diplome și cupe, obținute în urma concusurilor sportive desfășurate cu ocazia Zilei Pompierilor.
 

La șah, pe locul al treilea s-au clasat cei de la UM 01653, II – Inspectoratul Județean de Jandarmi IJJ Satu Mare, locul I – ISU Satu Mare. La fotbal, clasamentul a fost următorul: locul III- IJJ, II – ISU, III – Inspectoratul Județean de Poliție IPJ . Proba de tenis de masă a fost câștigată tot de polițiști, pe locul al II-lea clasându-se ISU Satu Mare, iar pe al III-lea Penitenciarul.

S-au acordat și premii în bani Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență SVSU din cadrul comunelor. Serviciul din Viile Satu Mare a fost răsplătit cu 1000 lei, cei din Agriș cu 800 lei, iar SVSU Craidorolț cu 600 lei.

Aplicații spectaculoase


Pentru a demonstra publicului că toate cuvintele de laudă nu au fost de prisos, pompierii militari au arătat, în cadrul unor aplicații, cum se salvează oamenii în situații de urgență. O persoană a fost salvată de la înălțime, iar cealaltă de sub dărâmături.
 

Pentru această aplicație s-a folosit un ajutor de nădejde, câinele MEPA, noul coechipier al pompierilor militari. Acesta a fost instruit la Sibiu și este pregătit pentru orice fel de intervenție.
 


Cea de-a treia aplicație a reprezentat salvarea a două persoane, rămase încarcerate în urma unui accident de circulație și stingerea incendiului produs.
Publicul a savurat din plin exercițiul demonstrativ. Doar câțiva copilași au început să plângă la vederea flăcărilor. „Dragul meu, nu te speria, îl salvează și pe domnul din mașină“, îi spunea mama copilului.
 

Invitații au avut parte și de o masă delicioasă, ocazie cu care s-au mai dezbătut obișnuitele probleme legate de lipsa de personal, dar și cea a echipamentului.

Cu toate acestea, pompierii sătmăreni fac cinste județului, iar la fiecare intervenție, rezultatele sunt vizibil pozitive.
3746 vizite
Distribuie pe