Locale Altele
Joi, 25 Februarie 2021
Joi, 25 Feb 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scandal la Stâna! Elevii nu mai vor la școală! VIDEO
Ioana Gavrău  - Miercuri, 15 Septembrie 2010
Pentru a treia zi consecutiv, cei 250 de elevi de la Școala Generală din Stâna nu au început cursurile. Motivul este unul cât se poate de serios, în opinia lor: a fost demis din funcție directorul care coordona situația de mai bine de opt ani, iar numirea altei persoane a iscat un scandal monstruos.


Peste 200 de oameni din Stâna, majoritatea de etnie rromă, protestează, alături de copiii lor, în fața școlii din localitate, revoltați de decizia Inspectoratului Școlar Satu Mare de a schimba directorul.
„Noi nu ne lăsăm copiii la școală până când directorul Florian Silaghi nu revine la catedră! Vom protesta în fiecare zi dacă este necesar“, a spus revoltat Mircea Șerban, tatăl unui copil.
 

Oamenii nu vor să accepte nicio altă persoană și sunt deciși să meargă până la București pentru a rezolva situația. „Avem o școală frumoasă, pentru care directorul nostru s-a zbătut. Copiii îl iubesc, vor să învețe, nu vrem să-i lăsăm fară carte, însă până când situația nu se va reglementa, noi nu ne oprim“, a spus Vasile Ursan, consilier local.


Școală nouă datorită directorului

Florian Silaghi (58 ani) a fost directorul Școlii Generale din Stâna până la data de 1 septembrie 2010, când Inspectoratul Școlar a decis să desființeze postul respectiv, iar de școală să se ocupe directorul școlii din comuna Socond.
 

„Știu că am fost schimbat pe criterii politice, oamenii mă vor înapoi, eu vreau la copii. Sunt persoane deosebite, apreciz că vor să-și educe copiii“, a declarat Florian Silaghi. Acesta a fost numit director în urmă cu opt ani de zile, când a reusit să obțină statul juridic al instituției.


Directorul a fost vizibil emoționat când a văzut cât de mult este susținut. Acestuia i-au dat lacrimile pentru câteva minute.

„Ne-am despărțit de Școala din Socond pentru că de fiecare dată când aveam nevoie de ceva, trebuia să ne milogim la aceștia. Am devenit instituție cu statut juridic. Am reușit să câștigăm nouă proiecte, școala aceasta era într-o stare de nedescris, fără sticlă în geamuri! Dezastru! Prin multă muncă am pus lucrurile la punct și ne mândrim cu cei 250 de elevi“, a mai spus Florian Silaghi.

Acesta a mai menționat că rromii au niște principii nescrise, iar dacă își propun ceva, nu se lasă până nu le obțin. „Știu că dacă situația aceasta tensionată va mai dura, acești copii nu vor fi lăsați să intre la ore“, a mai spus Florian Silaghi.

Cadre revoltate


Până și cadrele didactice din școală sunt revoltate de decizia Inspectoratului Școlar. Profesorii vin la școală, însă nu țin ore. „Am venit în fiecare zi, dar nu predăm pentru că nu avem niciun copil. Suntem revoltați, îl vrem și noi pe fostul director. A făcut multe pentru această școală, s-a zbătut zi de zi pentru acești copii și nu ni se pare corectă decizia Inspectoratului Școlar“, a spus Liliana Bandula, profesoară de chimie.
 


Prefectul promite că situația se va rezolva

Radu Giurcă, prefectul județului Satu Mare spune că situația se va rezolva. Acesta a fost înștiințat cu privire la problema existentă. „Au fost și la mine în audiență, trebuie să rezolvăm problema. Voi convoca o ședință la care vor lua parte toți reprezentanții, inclusiv cei ai Inspectoratului Școlar Satu Mare, pentru a rezolva această situație“, a spus Radu Giurcă.

La protestul de miercuri dimineață, au luat parte și jandarmii, care au încercat să calmeze spiritele.4635 vizite
Distribuie pe