Locale Altele
Luni, 25 Octombrie 2021
Luni, 25 Oct 2021
Atenție! Cad ornamentele de pe Catedrala Romano-Catolică
Ioana Gavrău  - Miercuri, 29 Septembrie 2010
După ce dumunică seara o bucată de cinci kilograme de tencuială a căzut de pe una din cele șase coloane ale Catedralei Romano-Catolice din municipiul Satu Mare, reprezentanții cultului au luat deja primele măsuri pentru a împiedica producerea unui eveniment tragic.


Miercuri, dis-de-dimineață, mai mulți muncitori au început să verifice ornamentele de pe cele șase coloane ale Catedralei, iar acolo unde a fost necesar, au desprins cu ciocanul tencuiala care era pe punctul să cadă.


Încă de marți, zona a fost delimitată în jurul bisericii, accesul sătmărenilor fiind interzis între coloane. Preotul paroh al catedralei, Harsfalvi Otto, spune că această clădire trebuia să intre în reabilitare încă din anul 2009, însă din lipsă de bani nu s-a mai făcut nimic.


Duminică, din cauza ploii, o bucată foarte mare de tencuială s-a desprins de pe coloane. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Am început să verificăm toate ornamentele, acestea având o vechime mare. În 2009, Catedrala trebuia să fie inclusă într-un program mare de reabilitare, dar criza financiară ne-a cam stricat planurile“, a spus părintele Harsfalvi Otto.

Clădire veche de peste 170 de ani

Catedrala Romano-Catolică din municipiul Satu Mare a fost ridicată în anul 1837, la iniţiativa primului episcop catolic al Diecezei Sătmarului, Ham Janos.

Monumentul istoric a intrat în 1950 într-un program de restaurare, însă de atunci nu s-a mai făcut nimic.

„Interiorul a fost restaurat la vremea respectivă, dar de exterior nu s-a atins nimeni“, a mai spus părintele paroh.

În momentul de față, porțiunile cu probleme sunt evaluate atent, iar în zilele următoare se va stabili și un plan pentru remedierea, cel puțin parțială, a situației.
 

1726 vizite
Distribuie pe